Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Island sänker styrräntan

Annons

Islands centralbank, Sedlabanki, sänker sin viktigaste styrränta med 1 procentenhet till 10 procent. Åtgärden syftar till att stimulera den hårt ansträngda ekonomin.

Islands bruttonationalprodukt krympte med 5,7 procent under årets tredje kvartal jämfört med kvartalet före. Det var den största nedgången i landets historia.

Torsdagens räntesänkning följer på en lika stor räntesänkning i november, från 12 till 11 procent.

Det höga ränteläget förklaras av ett högt inflationstryck, på 8,6 procent jämfört med Sedlabankis inflationsmål på 2,5 procent. Ambitionen är även att stabilisera den isländska kronan, som tagit rejält med stryk efter Islands bankkollapser i fjol.

Islands ekonomi omgärdas ännu av omfattande kapitalbegränsningar, som bland annat snävar in utrymmet för att spekulera i den isländska kronan.

Island, med lite drygt 300 000 invånare, fick i fjol ett låneprogram på 10 miljarder dollar beviljat för att hantera krisen efter bankernas kollaps. Men villkoren som rests är hårda, och ännu dröjer avgörande beslut om hur Island ska ersätta Storbritannien och Nederländerna för garantiutbetalningar till sparare som drabbades när isländska banktillgångar gick upp i rök.

Bakom låneprogrammet står bland andra Internationella valutafonden (IMF), som gick med på ett stödpaket i november i fjol. Bland de utländska långivarna finns även de nordiska grannländerna, Ryssland, Polen och Färöarna.