Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Island kompenserar bankkunder

Islands parlament sade på onsdagen ja till att betala 3,8 miljarder euro (Närmare 40 miljarder kronor) till regeringarna i Storbritannien och Nederländerna.

Dessa länder har kompenserat 320 000 kunder som hade konton i en kraschad isländsk bank.

Internetbanken Icesave, ett dottebolag till isländska Landsbanki, hade lockat många kunder tack vare sin höga ränta. Men när finanskrisen slog till gick banken omkull. De brittiska och nederländska regeringarna vände sig till Reykjavik med krav på kompensation, och ett avtal godkändes av det isländska parlamentet i augusti. Men tillägg som den isländska regeringen tvingats till för att få förslaget genom alltinget gjorde att det avvisades av britter och holländare. Därför tvingades en ny omröstning fram.

Enligt den plan som antogs sent på onsdagskvällen ska pengarna betalas ut fram till år 2024. Utslaget på landets 320 000 invånare betyder det ungefär 12 000 euro (cirka 124 000 kronor) per person.

Även om frågan väckt stark kritik bland islänningarna, som drabbats hårt av finanskrisen, så godkände alltinget förslaget med röstsiffrorna 33-30. Att lösa tvisten med de båda länderna har setts som en förutsättning för Islands möjlighet att bli medlem av EU.