Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Islamisters sjukhus rivs

Ett nästan färdigt storsjukhus i Kairo, finansierat av Muslimska brödraskapet, har börjat rivas på order av myndigheterna.

Statliga ämbetsmän förklarar att sjukhuset bryter mot byggnormerna. Struntprat, säger Muslimska brödraskapet och hävdar att rivningsbeslutet är rent politiskt.

Enligt brödraskapet, den i särklass största oppositionsrörelsen i Egypten, har bygget hittills kostat mer än motsvarande 50 miljoner kronor. Sjukhuset i en fattig del av Kairo skulle bli sju våningar högt och rymma 250 vårdplatser. Projektet var ett led i det omfattande sociala arbete som enligt analytiker gett Muslimska brödraskapet en så stark ställning i Egypten, där en femtedel av invånarna lever i extrem fattigdom.

Om rivningsbeslutet var politiskt, var nog projektet i sig också det. Sjukhuset skulle ha stått klart lagom till parlamentsvalet nästa år.

I det förra valet 2005 fick brödraskapet en femtedel av platserna i det starkt auktoritärt styrda Egypten. Eftersom partiet är förbjudet måste alla kandidater ställa upp som oberoende. Medlemmar av den islamistiska organisationen är ständigt utsatta för trakasserier från myndigheternas sida och grips ofta av polisen.

En talesman för provinsmyndigheterna i Kairo säger till Reuters att rivningsbeslutet fattats eftersom sjukhuset skulle bli högre och större än byggnadslovet medgett.

En talesman för Muslimska brödraskapet genmäler att andra får bygga på statlig mark utan att vräkas.

Varför så bråttom med att riva ett sjukhus som skulle hjälpa miljoner fattiga egyptier? undrar sjukhusets vicedirektör Omar Fathy al-Ayaat retoriskt. Förstörelsen ökar i takt och snart finns det inget sjukhus alls.