Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tuffe Uffe" får prestigefyllt AHL-jobb

Ulf Samuelsson, eller "Tuffe Uffe", har landat jobbet som förstetränare för Charlotte Checkers – Carolina Hurricanes AHL-lag. Den förre Leksandshjälten och NHL-tuffingen tar därmed över efter Mark Morris.

Annons

Han kom från Fagersta till Leksand inför säsongen 1981/-82 och stannade i tre säsonger innan han gick till Hartford Whalers i NHL säsongen 1984/-85.I NHL fick han snabbt rykte om sig på grund av sina hårda kroppstacklingar och en del fula tricks, och som sig bör fick han därmed smeknamn som "Tuffe Uffe" och "Robocop".

Phoenix Coyotes tränare  Wayne Gretzky (th) och Ulf Samuelsson som assisterande, bråkar med domarna efter ett straffslag till Coyotes nackdel i en match mot Chicago Blackhawks 2008.

Det blev 16 säsonger i NHL med Whalers, Pittsburgh Penguins, New York Rangers och slutligen Detroit och Philadelphia Flyers innan han slutade 2000.Det har dock runnit mycket vatten under broarna sedan dess.Han har varit assisterande tränare till bland annat Phoenix Coyotes och efter två säsonger som huvudtränare i Modo (2011-2013) gick han tillbaka till sitt Rangers.

Ulf Samuelsson i båset under sin tid som tränare för Modo. Här under en match mellan Brynäs och Modo.

Nu har 52-åringen med 1080 NHL-matcher i bagaget fått ytterligare ett fint uppdrag. Han blir huvudtränare för Carolinas farmarlag i AHL, Charlotte Checkers.

– Ulf har byggt en väldigt stark meritlista som tränare under ett decennium bakom bänken i AHL, NHL och SHL, säger Ron Francis, exekutiv VD och GM för Hurricanes, på sajten gocheckers.com.

– Han har bevisat att han kan hjälpa till med att utveckla unga spelare och förstår organisationens kultur som vi bygger här, fortsätter han.

OS i Nagano 1998: Sverige mot USA:

Under sin tid i NHL fick Samuelsson 2453 minuter i straffbåset och är därmed den 26:e mest utvisade spelaren i NHL:s historia. Han är pappa till Adam (USNTDP Juniors), Henrik (Springfield Falcons), Victoria (som har representerat Sverige på juniornivå, tidigare spelat i Modo och idag spelar på Penn State University) och Philip Samuelsson (Arizona Coyotes och Springfield Falcons).

Ulf Samuelsson ersätter Mark Morris som övergår till St Lawrence University.

Mer läsning

Annons