Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tålamod bakom Björklövens succé

/
  • Jens Öhmans Björklöven fick en tuff start på den allsvenska säsongen men spelet på sistone har lett till en smärre succé.

Åtta segrar på nio matcher.

Det går onekligen bra för Björklöven just nu.

– Men målsättningen är fortfarande att vi ska hänga kvar i serien utan kval, säger tränaren Jens Öhman.

Annons

Höstens återkomst till den allsvenska scenen har bjudit på både ris och ros för Björklöven.

Inledningen blev en uppförsbacke av det brantare slaget med tio förluster på de första tretton matcherna. Därefter har Umeålaget plockat 24 av 27 möjliga poäng och åkt snabbhiss till en sjundeplats i tabellen.

Hemligheten bakom förvandlingen?

I stora drag: Tålamod.

– Vi har inte förändrat vårt sätt att spela. Vi gjorde några justeringar i boxplay men i övrigt har vi kört vidare med samma modell, säger Jens Öhman och fortsätter:

– Det vi har gjort är egentligen att vi har minimerat misstagen. I början var vi till viss del kvar i division 1-tänket; vi spelade för naivt och bjöd motståndarna på alldeles för mycket. Det tog tid för oss att växa in i det.

Man kan säga att laget har insett att det som fungerade mot, typ, Vännäs förra säsongen inte fungerar nu?

– Om vi släppte till tre mot två-lägen i ettan gjorde motståndarna oftast inte mål. Och om de gjorde det gjorde vi sju mål själva... Här måste vi vara smartare defensivt och det är den biten som har blivit bättre.

Till saken hör att Björklöven har varit väldigt skadedrabbat den senaste månaden. Under de åtta senaste segrarna har som minst fyra (!) ordinarie spelare saknats.

– Ibland kan sådant leda till att ett lag faller ihop, men hos oss har de som fått mer speltid tagit chansen och gjort det väldigt bra.

I förra veckan värvade ni också Tommy Wargh. Hur såg han ut i 4–3-segern mot Djurgården i lördags?

– Han har inte spelat på ett par veckor och med tanke på det – och att han bara tränat en gång med laget – såg han jättebra ut. Han är en skridskoskicklig allroundback som vi kommer att ha mycket nytta av.

Det finns även en bra stomme i Umeålaget.

Inför säsongen valde Björklöven att värva ett flertal spelare som har långa karriärer bakom sig. Killar som Per Hållberg, Stefan Öhman, Mats Lavander och Andrew Raycroft.

– Under sina karriärer har de här killarna varit med när det gått bra och när det har blåst snålt. Vi kände att det var viktigt för oss att ha sådana spelare med under den här första säsongen i allsvenskan.

Den fina resultatraden på sistone har tagit Björklöven till en playoff-plats – men målsättningen revideras inte.

– Vi vill vinna varje match och så kommer det att vara fortsättningsvis också, men för föreningen handlar det om att växa in i den allsvenska kostymen. Sportsligt, ekonomiskt och organisationsmässigt, säger Jens Öhman.

Björklöven fortsätter seriespelet mot Asplöven på tisdagen, men matchen spelas i Luleå. Haparandalaget spelade två matcher i Coop Arena förra säsongen och lockade då över 9000 åskådare totalt – 5016 som mest.

– Det lär nog komma ännu mer folk nu när det är vi som står för motståndet. Det ska bli kul, säger Jens Öhman.

Och det är väl skönt för er att kapa lite restid?

– Ja, vi får en och en halv timme kortare hemresa. Men är det någonting vi kan så är det att åka buss, det lärde vi oss i division 1 (skratt).

Mer läsning

Annons