Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modos förre ordförande: "Det krävs oerhört mycket för att ta sig tillbaka till SHL"

Modo Hockey är inte längre ett SHL-lag, men klubben har ändå en representant i toppen av SHL.
Jo, omvalde ordföranden Anders Källström är fortfarande Modoit.
– Det kommer jag alltid att vara.

Annons

För första gången på drygt 30 år har Modo Hockey fått lämna svensk ishockeys finrum och är numera allsvenskt. Samtidigt är förre Modoordföranden och Ö-viksbon Anders Källström omvald ordförande för den svenska hockeyligan.

– Ja, och det är lite ensamt. Hela SHL saknar Modo, jag har verkligen fått känna hur mycket empati det finns bland övriga klubbledare, säger Anders Källström och fortsätter:

– Nu måste Modo hitta en väg tillbaka, men det är stentuff konkurrens. Jag hoppas Modos ledning och kommande styrelse förstår att det kommer att krävas oerhört mycket för att ta sig tillbaka till SHL. Det är ett enormt projekt, från ledning till lag.

Anders Källström, SHL:s ordförande är försiktigt optimistisk då det gäller Modos framtid.

Anders Källström är ändå försiktigt optimistisk då det gäller Modo Hockeys framtid.

– Det är en himla lång resa och det är så mycket som måste stämma, men är det något lag som ska klara det här är det Modo med tanke på kulturen och det engagemang som finns. Men det är en stentuff uppgift och det får man inte underskatta.

Som ordförande i SHL är det väl bara att öppna ligan och utöka till 18 eller 22 lag, typ?

– (Skratt) Jag trodde att det skulle räcka med 14 lag. Det bästa med den här ligan är att det bevisats att det går att gå upp. Jag tror att vi fått till en modell som fungerar väldigt bra, samtidigt som det finns en livboj för de lag som åker ur, en ekonomisk ersättning under en viss tid, som för Modo i det här fallet. Modellen som vi tagit nu kommer att leva i många år.

Så Modo kommer inte få någon hjälp av dig?

– Ha, ha, nej, det är nog bäst att de fixar det själva. men jag hoppas av hela mitt hjärta att de klarar av att ta tillbaka en SHL-plats.

Du har varit med på en del av resan från SM-guldet. Går det att sätta fingret på vad som gått snett?

– Det viktigaste är att man utvärderar vad som hänt sedan SM-året, vad har varit bra, vad har inte varit bra. Men något är det som gjort att Modo dansat på den här slaka linan så länge och inte ens klarar av att bara bland de 14.

– Jag har varit med om ungdomskullar som varit svagare och starkare, så har det varit jämnt. Men det som pågått länge är att man inte kunnat stabilisera läget, det krävs mycket analys och det jobbet får man inte hoppa över. Man måste gå till botten av vad som hänt och dra slutsatser av det och det är ett lagjobb.

SHL då, hur mår ni?

– Jo tack, ganska bra. Det projekt jag varit inblandad i är att skapa en modell med en exekutiv styrelse och ägarforum och det gör att vi får en bättre modell där styrelsen fokuserar på SHL:s utveckling och ägarna diskuterar ägarfrågor.

Tror du modellen fungerar, klubbarna har alltid varit sig själv närmast?

– Jag tror att de fyra representanterna från klubbarna får ta på sig en större kostym eftersom de ska representera 14 klubbar. Jag tror det ska fungera, men det handlar om förtroende, kommunikation och att förankra.

Nu blir ni partner med ett Maltabaserat spelbolag, kommer ni att få problem med det?

– För det första måste vi visa upp oss mot omvärlden och ta del av de pengaströmmar som finns kopplat till det värde SHL har. SHL är världens tredje liga, då måste vi se till att säkra ekonomi och intäkter för att fortsätta bygga.

– Vi har haft en god dialog med Svenska Spel tidigare, men vi upplever inte att de bjudit upp till dans med tanke på det värde ligan har. Då har vi tagit oss ut mot omvärlden istället och vi måste få in intäkter för att växa.

Ingen risk för att ni blir bestraffade för det här samarbetet?

– Givetvis ska vi följa svensk lag, det finns ett främjandeförbud eller främjandebegränsning, men du kan titta på vilken TV-kanal eller tidning som helst så kan du konstatera vad som dominerar i marknadsföring. Det här främjandeförbudet är omdiskuterat sett till EU-rätten.

– Skulle vi föreläggas någon dom mot det så ska vi självklart inte bryta mot lagstiftningen. Absolut inte. Men samtidigt vill vi testa av det. Vi lever i en globaliserad värld där penningströmmar och spel följer helt andra gränser än nationgränser. Finns det ett stort intresse ute i världen för den här ligan är det viktig för oss att få del av de intäkterna, säger Anders Källström.

LÄS MER: Källström om sin nya hockeyroll

LÄS MER: Krönika: Ett bra val för SHL och Modo

LÄS MER: Källström blir ny ordförande för SHL

Mer läsning

Annons