Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disciplin får plantan att växa

/

Modo Hockey var länge svensk hockeys största plantskola, men plantorna stannade i växten och Modo har blivit ifrånåkta av bland annat Brynäs och Skellefteå.

Men kanske är en förändring på gång.

– Det handlar om förändrad attityd och disciplin, säger Per Svartvadet, Modos junioransvarige.

Annons

Etablerade spelare som Björn Svensson, Richard Stehlik och Oscar Alsenfelt har samtliga suttit fast på läktaren och istället har juniorer som Linus Ullmark, Ludwig Byström, Robert Hägg, Gustav Possler, Edwin Hedberg och David Gunnarsson fått vara med A-laget, och både Byström och Gunnarsson spelar nu regelbundet.

– De juniorer som varit uppe hos A-laget har visat rätt inställning, de har visat för Uffe (Samuelsson) och Peter (Andersson) att de kan lita på dem. Det viktigaste för en junior i A-lagsmiljö är att visa att de vågar ta för sig och det har de gjort, säger Per Svartvadet.

Svartvadet har tillsammans med juniorledare som Henrik Gradin, Jan-Axel Alavaara, Lennart Hermansson och Urban Omark försökt få in ett nytt tänk i juniorverksamheten, ett tänk som fokuserar på människan.

– Det handlar inte så mycket om spelmoment, utan mer om disciplin och ödmjukhet. I A-laget spelar man inte juniorer bara för att, utan för att de tagit sig dit tack vare bra prestationer, säger Svartvadet och fortsätter:

– Disciplin är det absolut viktigaste, och där finns det fortfarande mycket att ta av. Vi jobbar mycket med inställning och det fungerar inte att komma sent eller nyvaken till en träning. De flesta klarar av själva hockeyn, men det finns attitydbitar som vi jobbar med.

Hade ni inte de kraven förut?

– Det vet jag inte, men nu jobbar vi hårt med de här bitarna. Vi måste få in inställningen hos spelarna att de aldrig kan få det bättre än vad de har det nu och att de har fått fantastiska möjligheter att lyckas, säger Svartvadet.

Vem eller vilka avgör vilka juniorer som ska få chansen?

– Framförallt är det upp till spelarna själva, för att de har gjort en egen bra prestation. Samtliga tränare, i A-laget och juniorlagen, jobbar tätt ihop och de talar samma språk.

– De som nu fått chansen har skött sig väldigt bra, framförallt har de visat hjärta, inställning och attityd och verkligen visat att de vill vara med i A-laget

Ni släpper iväg Erik Nyström, er poängmässigt bäste junior, till Karlskrona för resten av säsongen. Hur tänker ni där?

– Man ska inte alltid stirra sig blinda på resultat. Nu får Erik testa en ny, tuff miljö och vi kommer att följa honom noggrant, säger Svartvadet.

***

Niklas Sundström finns med i Modos matchtrupp mot Rögle, men enligt uppgift så är det osäkert om han spelar. Det handlar om en sträckning och Sundström kommer att testas strax innan matchstart.

Alexander Steen, som dras med en lårskada, tränade på is i fredags men är inte aktuell för spel förrän i bästa fall på torsdag.

Mer läsning

Annons