Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullmark om jakten på förstaspaden: "Vill vara en ledande målvakt"

Förre Modo-målvakten Linus Ullmark fick en blixtbiljett från AHL till NHL förra säsongen. Han växte med uppgiften men har dragits med skador och orkade inte hela säsongen. Nu har han ett mål i sikte – att konkurrera med Robin Lehner om förstaspaden i Buffalo Sabres.

Annons

Förre Modomålisen Linus Ullmark, 23, ska kampa mot Robin Lehner och Anders Nilsson om förstaspaden i Buffalo.

Den enes olycka är den andres lycka sägs det och det som skulle bli en säsong i AHL blev istället skarpt läge i NHL för Ullmark när Robin Lehner skadades i säsongspremiären mot Ottawa. Linus Ullmark skickades upp från Rochester Americans och han debuterade mot New Jersey Devils 24 oktober 2015. Totalt blev det 20 matcher för Sabres under säsongen.

– Det var inte direkt vad man hade förväntat sig. Jag var förinställd på att komma in i det i AHL och sedan, i bästa fall, få sitta lite på bänken och kanske testa någon match i slutet av säsongen. Men jag är nöjd med vad jag visade i NHL, det kändes bra, säger Lugnviksfödde Linus Ullmark till hockeysverige.se.

Han var däremot inte nöjd med formen i AHL. Statistiken blev sämre än i Buffalo och själv menar han att han inte orkade hela säsongen ut, även om han vaktade kassen när Buffalo avslutade säsongen med vinst.

– Uppladdningen jag hade under sommaren var nog inte tillräckligt bra helt enkelt. Jag fick fem, sex månader spolierad av rehab och hade inte grundstyrkan jag behövde, säger han till hockeysverige och fortsätter:

– Efter halva säsongen började jag dippa nedåt och det märktes att man tappade smågrejer i spelet som man inte gör normalt sett. Det är svårt att hålla en bra nivå i längden när man inte har kunnat träna tillräckligt bra.

Den faktorn kommer 23-åringen inte att bekymra sig över inför stundande säsong. Efter att ha dragits med höftproblem är han helt återställd och har tränat med sin personlige tränare Sebastian Wollbrin i Örnsköldsvik under våren och sommaren.

Allt detta var en uppladdning inför kommande säsong: att vakta Sabres-buren, att åka ner i AHL igen, att öka på träningen. Nu ska Ullmark försöka konkurrera om förstaspaden mot Anders Nilsson och Robin Lehner, som också är fullt återställd.

– Jag kommer in med förväntningar på att jag ska vara bättre än i fjol. Enkelt sett skulle det vara rent statistiskt, att vinna fler matcher helt enkelt. Vi missade slutspel med båda lagen i NHL och AHL, så slutspel med laget man spelar med är målet, säger Ullmark till hockeysverige.

Ullmark fick chansen i NHL när Robin Lehner skadades i säsongspremiären.

Han går in i nya säsongen som tredjeval i Buffalo-kassen. Luleåfödda Nilsson togs in på envägskontrakt och ska stå backup bakom Lehner. Men om Ullmark får någon chans att visa upp sig kommer han att göra sitt bästa för att konkurrera ut Nilsson.

– Jag tar inte ut något i förskott. Anders och Robin är riktigt bra målvakter och det är upp till mig att visa att det är jag som ska spela. Jag har hamnat i sådana situationer förut, där jag varit tredjemålvakt och sedan, vips, så får man chansen att spela ändå. Det är bara att titta på fjolårssäsongen.

Tur och otur - två faktorer som ofta avgör en spelares vara eller icke vara alltså. Men Ullmark ser uppenbart positivt på framtiden och han har goda vibbar av klubbkamraten Lehner som han även umgåtts med privat.

– Det har varit skönt att kunna snacka svenska med honom och Johan Larsson. Samtidigt blev det ju lite konstigt nu när Robin blev skadat så tidigt. Det kanske hade varit mer naturligt för honom att vara som en mentor om jag hade varit backup till honom, säger Ullmark och fortsätter:

– Nu gorde Chad (Johnson) ett bra jobb att hjälpa mig med småtips och allt, mentaliteten som folk har och spelet i sig. Robin umgicks ju fortfarande med oss andra spelare men det blir inte samma sak när han inte är med på isen och i matcherna.

Lehners grundfysik, kunskaper och talang som målvakt är svårslagna faktorer som gör honom till en tuff nöt att knäcka, både för motståndarna och för någon som försöker ta sig fram till den där eftertraktade förstaspaden. 25-åringen, med sina 195 centimeter och över 100 kilo, är uttagen i det svenska World Cup-laget och ska vara återställd efter fotskadan. Och Linus Ullmark tror på sin kollega och vad han kan prestera kommande säsong trots konkurrensfrågan.

– Nu vet jag inte hur hans sommarträning gått, men har det gått bra och foten är läkt och han kommer in till camparna med en frisk kropp så finns det alla möjligheter i världen för honom att ha en riktigt bra säsong. Han visade i fjol att han, fast han var skadepåverkad, är riktigt bra. Det finns stora förhoppningar. Jag tror att han kan vara en toppmålvakt, topp två bland svenskarna i ligan.

Överhuvudtaget har Ullmark en god känsla inför kommande säsong och det Sabres ska kunna åstadkomma med det lag de har.

– Att laget, fansen och staden känner att det kan bli något intressant av det här är en väldigt positiv känsla. Det är viktigt för intresset. Nu börjar den här långsiktiga planen som lagledningen har haft att bära frukt. Det bådar gott.

Dessutom har den förre Modospelaren en stark tro på sin egen framtid och klubbledningens förtroende för honom, kanske tack vare det självförtroende som växte fram i och med inhoppen i NHL där han växte med uppgiften.

– När de ansåg att jag skulle komma upp och spela i fjol trots att jag inte gjort några matcher och trots att jag varit skadad så sände det väldigt positiva signaler, säger han och fortsätter:

– Nu är det är upp till mig själv. Får jag chansen gäller det att ta den. Man vill inte spendera hela sitt NHL-liv med att vara backup. Jag vill vara en ledande målvakt som spelar mycket, en Stanley Cup-vinnande målvakt helt enkelt.

LÄS MER:

Så här tyckte NHL-proffset och förre Modostjärnan om KB 65–Lugnvik

Här sätts Ullmark på prov - om sin NHL-klubb: "Hade mer koll på Colorado..."

Linus Ullmark prisas: Veckans AHL-målvakt efter 94 räddningar på två matcher

Ullmark om NHL-livet, största hindret – och Modos betydelse: "Jag lever min dröm"

Mer läsning

Annons