Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämför årets Detroit med finallagen

/
  • Efter en mäktig slutspurt, anförd av kapten Henrik Zetterberg, gick Detroit till slutspel förra säsongen. Där tog det stopp i den andra rudan efter sju matcher mot blivande mästarna Chicago. Den här säsongen hoppas Zäta att hans lag går hela vägen.

Henrik Zetterberg står inför sin elfte säsong i NHL – och andra som lagkapten i Detroit Red Wings.
Inför premiären berättar Njurundasonen om konkursen i hemstaden, saknaden efter farfar Bernt och chanserna till att vinna Stanley Cup igen.
– Nu är truppen mer lik den vi hade när vi spelade final två år i rad.

Annons

Vi når Henrik Zetterberg efter ett av de sista träningspassen före onsdagens NHL-premiär hemma mot Buffalo.

Knappt två dygn återstår innan den 82 matcher långa grundserien drar igång. En säsong som i februari också innehåller ett olympiskt spel i ryska Sotji.

Under sommaren förberedde sig hockeystjärnan på hemmaplan.

I Sverige.

Han gick på is med Timrå IK och tränade även med Rögle BK innan han återvände till Detroit – och den årliga försäsongscampen.

Nu är "Zäta" redo för ett nytt kapitel i karriären.

– Det är skönt att försäsongen är över och att vi kan börja. Det är alltid skoj från början och det är viktigt att få en bra start, säger Zetterberg.

Ni hade en jobbig inledning förra säsongen. Hur tänker du kring det?

– Vi vet att det är viktigt att ta poäng i början för att det är svårt att ta igen i slutet. I slutändan, när man kollar vilka lag som ligger där uppe, så ser det ofta ut som det gör efter 20 matcher. Alla slår alla efter det och då kan det vara svårt att ta igen bara fem–sex poäng, säger Zetterberg.

Du gör din elfte säsong med Detroit, hur är årets trupp jämfört med tidigare?

– Det är alltid svårt att jämföra trupper, men om jag jämfört med förra året så är vi bredare nu.

Har ni ett lag som kan vinna Stanley Cup?

– Jag tycker att vi har en bra mix av gammalt och ungt och en mycket bra forwardsuppsättning. Nu är truppen mer lik den vi hade när vi spelade final två år i rad. Vi har en tredje- och fjärdekedja som kan gå in och göra mål också och det är bra för vi har inte gjort tillräckligt med mål de senaste säsongerna.

Hur känns kroppen?

– Jag har spelat fyra av de åtta försäsongsmatcherna och det var planerat sedan innan. Det har känts bra och jag har inte haft några skavanker. Det ska bli kul att gå in i säsongen hel.

Aftonbladets expert Per Bjurman tror att ni vinner Stanley Cup och att du får Hart Trophy (grundseriens mest värdefulle spelare), kommentar?

– Man kan väl säga att det är större chans att vi vinner Stanley Cup än att jag får Hart Trophy i alla fall. Vi är ett av lagen som ska vara där i slutet, men samtidigt är det många fler lag som kan vinna nu än när jag kom till ligan för tio år sedan.

Vad tycker du om att ni tillhör Eastern Conference i år?

– Det ser väldigt positivt ut. Jag ser fram emot att åka och spela mot andra lag som vi inte har mött så ofta tidigare, som Boston, Montreal och New York-lagen. Nu får vi de flesta matcherna i vår tidzon. Det kan tära mycket på kroppen med de långa flygresorna som vi har haft. Nu får vi många resor under två timmar. Det ska bli intressant att se hur det känns i kroppen efter 82 matcher nu.

Det har varit konkurs och kris i Detroit i sommar. Hur upplever du det?

– Jag har inte märkt så mycket av det. Hade staden gått i konkurs för fyra, fem år sedan hade jag förstått det, men nu tycker jag att mycket är på uppgång igen. Företag flyttar hit och det byggs på infrastrukturen. Men kanske konkursen var ett måste för en vändning. Hur som helst är det mycket som är positivt nu.

Har hockeyn påverkats?

– Publikmässigt har vi inte märkt av någon dip på grund av det här de senaste åren heller. Folk kommer och tittar på sport ändå. Kanske kan det vara så att det är en flykt från vardagen också. Men frågar du marknadsavdelningen kanske du får ett annat svar.

Din farfar, Njurundaprofilen Bernt Zetterberg, avled i sommar. Vad har han betytt för dig?

– Det är klart att han har betytt väldigt mycket för mig. De flesta i Njurunda vet också vem han var och hur han var som person, säger Zäta och fortsätter:

– Det var jobbigt när han gick bort och det var en tung sommar för familjen. Jag hann ändå träffa honom ett par gånger när jag vara hemma och jag var med på begravningen innan jag åkte tillbaka till Detroit.

Brukade han komma över och se några matcher?

– Nej. Han ville inte komma och titta på matcherna för han var så rädd för att jag skulle bli skadad, men han var väldigt mallig och stolt. Han läste ju tidningen och hade ändå väldigt bra koll på hur det gick och allt sådant. Det gick inte lura honom och säga att man hade gjort en bra match när man hade varit dålig.

FAKTA - "Zäta" om:

… att det är OS i vinter:

"Det pratas faktiskt inte mycket alls om det här. Fokus ligger på klubblaget nu och de flesta har nästan varit med om ett OS tidigare också. När trupperna tas ut efter jul kommer det säkert att läggas mer kraft på det."

… superuppställningen i power play (Zetterberg, Alfredsson, Franzén, Datsiuk och Kronwall):

"Det ser bra ut på papperet så vi ska nog kunna åstadkomma mycket. Det blir kul att se på onsdag. Det har varit lite jobbigt i power play de två senaste åren tror jag. Nu ska vi bli bättre på det med tanke på vilka spelare vi har."

... att spela med Daniel Alfredsson:

"Vi har bara gjort en match ihop än så länge och då funkade det bra i power play så det ska bli kul att se vad vi kan hitta på."

Mer läsning

Annons