Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per-Åge Skröder bryter tystnaden – därför tvekar han om en fortsättning: "Hade skrivit på direkt annars"

Per-Åge Skröder har inte pratat om sin framtid sedan mitten av april. Nu bryter han tystnaden. I en intervju med Sporten berättar han om varför ett beslut dröjer och om det framtida mötet med Per Svartvadet. – Hade det bara handlat om revanschsug hade jag skrivit på direkt, säger Modoikonen.

Annons

Per Svartvadet och Per-Åge Skröder kommer träffas inom kort för att diskutera den sistnämndes framtid.

Tio raka säsonger, 574 matcher och 203 mål i den röda tröjan.

Per-Åge Skröder är, minst sagt, en Modoikon.

Men är det slut nu?

Efter fiaskosäsongen som slutade med degradering i våras berättade Skröder om att det var helt "nattsvart" och att han veckan efter sista matchen mot Leksand bara höll sig inne.

Sedan dess har den 37-årige norrmannen inte heller pratat med media eller kommunicerat något utåt om sin framtid.

Förrän nu.

– Jag har inte helt tagit något beslut än. Jag tränar för fullt och håller igång. Sedan får vi se, men det börjar ju dra ihop sig. Vi får se hur det blir, berättar Skröder när Sporten får tag på honom.

Vad lutar det mot?

– Jag är sugen på att spela, absolut. Men det är inte bara att vara sugen, det måste funka fullt ut helt enkelt. Det är det jag måste sätta mig ned och ta ett beslut om.

Om suget finns där, vilka delar är det som måste stämma för att det ska bli en fortsättning?

– Det är bara att jag måste känna att jag håller kroppsmässigt. Jag är inte direkt ung längre (skratt).

– Jag har en del småskavanker och jag vill känna att det håller fullt ut när jag är på is och i gymmet. Förhoppningsvis håller det.

Hur mycket drivs du av ett revanschsug med tanke på hur förra säsongen slutade?

– Jodå... Varje säsong är ny på så sätt, men förra säsongen sitter kvar i kroppen på något sätt... Att det blev som det blev. Och det är ingen rolig känsla att avsluta med om det blir så. Det är klart att det är något som triggar mig.

Per-Åge Skröder kramar om den tidigare radarpartnern Niklas Sundström.

Det handlar inte om att bara se till själv, berättar Per-Åge. Lika mycket som han tänker på sin egen hockeyframtid vill han att Modo ska få bästa möjliga lag till nästa säsong.

Eller rättare sagt, ett motiverat och hungrigt lag som brinner till 100 procent.

Det är därför ett besked dröjer.

– Jag måste känna att jag kan gå för fullt. Den biten måste funka. Hade det bara handlat om revanschsug hade jag skrivit på direkt. Men jag måste vara rättvis mot Modo också. Jag sa åt dem att jag måste ha tid att tänka för att kunna ge järnet en säsong till. Det är bättre för dem att få en motiverad spelare istället för en som bara skriver på för att skriva på. Man måste ha hjärtat med i beslutet och inte bara spela för att spela, förklarar han.

Debutsäsongen (2006-2007) blev lyckad i Modo för Per-Åge Skröders del. SM-guld och 30 baljor i grundserien.

LÄS MER: Per-Åge Skröder om smärtan efter kvalförlusten

Just nu tränar Per-Åge Skröder på egen hand hemma i Örnsköldsvik med samma upplägg som tidigare säsonger. Vissa pass har han fått hjälp av Modos fystränare Joakim Bäckström, men annars har han varit helt själv – inga lagkamrater har sprungit samma barmarksbacke eller lyft skivstänger bredvid.

Per-Åge förstår att fans och övrigt hockeyfolk varit nyfikna över hans framtid. Och trots att han inte haft ett riktigt svar att ge när människor frågat uppskattar han att folk bryr sig så mycket.

– Det är väldigt roligt. Eftersom jag varit här länge lever jag mig med i allt som supportrarna känner, det är Modo konstant. Jag märker när jag träffar supportrar också hur nyfikna de är om jag kommer spela eller inte. Folk bryr sig om hockey och det märktes inte minst när vi åkte ur då medlemsantalet sköt i höjden.

Om det blir en fortsättning, är det 100 procent säkert att det blir i Modo?

– Jag vet inte. Jag har haft kontakt med Perra (Per Svartvadet, sportchef) under sommaren och vi vet var vi har varandra. Vi får se framöver nu vad de känner också. Vi ska ha ett snack nu efter semestern är tanken.

Vad händer om det inte blir Modo?

– Om det inte blir Modo nu måste jag ta mig en funderare till om framtiden. Det är ett beslut som jag får ta senare i så fall. Jag har familj som jag måste ta hänsyn till också.

Finns det något slutdatum, när ett beslut måste vara fattat?

– Serien börjar väl i mitten av september? (skratt)

– Nej, men jag och Perra har sagt att vi ska ses framöver och spika lite mer. Då får båda parter berätta hur de ser på saker och ting. Då kanske jag får ett slutdatum av Modo, men det får vi se då.

Om det blir fortsatt spel så hade det inte varit helt fel att ta Modo tillbaka till SHL kan jag tänka mig?

– Åh, nej. Det hade varit riktigt, riktigt bra.

LÄS MER: Bara en pusselbit fattas i Modos lagbygge: "Det finns alltid plats för överraskningar"

Mer läsning