Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Från college till svensk hockey – här är Modovärvningens fem lyckade föregångare

Att ta steget från collegehockeyn i USA till svensk ishockey kan vara ett genidrag. Här följer en radda med spelare som har gjort just den resan – och blivit framträdande på blågul mark.

Annons

Andrew Calof inför en match i SM-slutspelet.

Andrew Calof, Skellefteå:

Avverkade fyra säsonger på Princeton University innan han flyttade till Skellefteå inför säsongen 2014/2015. Har inte haft några problem att leverera klart godkänt på SHL-nivå. 21 poäng på 31 slutspelsmatcher dessutom. Skrev nytt kontrakt med SM-tvåan efter säsongen.

Broc Little.

Broc Little, Västerås/AIK/Linköping:

Tog klivet från Yale University till Västerås 2011 och gjorde sedan dundersuccé i allsvenskan när han vann poängligan direkt. 66 poäng blev det på 51 matcher under första säsongen och Little var sedan hett villebråd för SHL-klubbarna. Är i dag i Linköping.

Ryan Lasch med Le Mat-pokalen.

Ryan Lasch, Södertälje/Växjö/Frölunda:

En annan mindre spelare som har tagit vägen via allsvenskan till SHL. Kom till Södertälje från St. Cloud State University 2010. Har därefter haft lyckade sejourer i såväl Växjö som Frölunda. Med de sistnämnda vann han som bekant SM-guld härom sistens – och var en av guldorganisatörerna med sina 19 poäng i slutspelet.

Jack Connolly i Rögle-tröjan.

Jack Connolly, Färjestad/Leksand/Rögle:

Studerade precis som Austin Farley på University of Minnesota-Duluth i fyra år. Hamnade sedan i Färjestad innan han – efter en kort sejour i Leksand – landade i Rögle. Var med och tog upp Rögle till SHL och noterades för 37 poäng den gångna säsongen.

Brock Montpetit i Leksands dress.

Brock Montpetit, Leksand:

Var förvisso ingen dundersuccé direkt när han kom till Västerås för två säsonger sedan, men vintern som gick blommade Montpetit ut och var en av nyckelspelarna i Leksand. Inte minst i slutet... Men det behöver vi kanske inte orda så mycket om.

Så kan det också gå...

Visst finns det också exempel på spelare som har gjort samma resa som herrarna ovan, utan att lyckas. Det är viktigt att poängtera. Ett sådant exempel – som ST:s Eric Westlund plockade upp i det senaste silly season-snacket i Hockeypuls – är backen Wade Bergman som kom till Timrå inför säsongen 2013/2014. Bergman gjorde 35 matcher (och två poäng) i TIK-tröjan innan han släpptes från sitt kontrakt.

SE OCKSÅ: Experten om Austin Farley – så kommer Modo använda honom: "Är en toppspelare"

SE OCKSÅ: Vem är Modos nyförvärv? Lär känna honom på 60 sekunder

Mer läsning

Annons