Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Zetterberg om kaptensrollen i Tre Kronor och framtiden: "Börjar komma upp i åren"

Han är redan kapten i sitt Detroit Red Wings och en respekterad spelare i hela NHL. Nu får han chansen att representera Sverige i kaptensrollen. "Det är en otrolig ära", säger stjärnan ödmjukt.

Annons

Henrik "Zäta" Zetterberg har hunnit bli 35 år. Redan när han startade karriären i Timrås J20-lag 1997/1998 var många överens om att han var en av de största talangerna någonsin på svensk is.

Tre VM-medaljer, varav ett guld, ett OS-silver och ett guld och en Stanley Cup-titel senare är det föga förvånande att han får bära kaptensbindeln när Sverige jagar guld i World Cup.

– Det är en otrolig ära att få ha det uppdraget så det är något man kommer att minnas när man lägger av.

Och lagkamraterna sluter upp bakom honom.

– Han har visat otroliga ledaregenskaper. När han kommer in i ett rum, han har en otrolig karisma och folk lyssnar på det han har att säga och sen är han en otrolig hockeyspelare. Det är en sån man vill följa, säger Carl Hagelin, Pittburgh Penguins.

Är det här din sista landslagsturnering?

– Det hoppas jag inte. Men man börjar komma upp till åren och chanserna kommer inte alltför ofta så det gäller att ta till vara på det, säger han och fortsätter:

– Jag har fem år kvar på kontraktet och det kanske är lite långsökt att tänka att man ska hålla så länge men det kommer ett OS här om två år och då spelar jag förhoppningsvis fortfarande, säger Zetterberg, som ändå menar att konkurrensen ökar.

– Det är väldigt många bra killar som kommer upp här nu som är väldigt duktiga och det är fler som är på väg att ta sig in i landslaget, så vi får se. Det är två år bort så vi får fokusera på det här istället.

OS i Sotji blev en tråkig historia för Zetterberg som fick lämna turneringen skadad hoppas på revansch, först i World Cup, och alltså möjligen även i ännu ett OS.

– Att komma hela vägen dit, spela en match och sedan få lämna, speciellt när vi gick hela vägen till final, att då inte få vara med och tampas om ett guld, det var jobbigt.

Nu ser han fram emot att spela med gräddan av den svenska hockeyeliten.

– Det är väldigt speciellt med de här turneringarna när alla de bästa är tillgängliga. I OS-turneringarna där man har varit med har det varit otroligt bra lag och återigen har vi en riktigt bra trupp. Alla här har väldigt ledande roller i sina klubblag så det ska bli intressant att se vad vi kan få ihop tillsammans, säger han och fortsätter:

– Det är speciellt också att vi kan vara tillsammans en lite längre tid innan turneringen vilket man inte får vara på exempelvis ett OS. Nu får vi vara tillsammans i två veckor så tid finns att få ihop det.

Fotnot: Intervjun gjordes i två delar varav den ovan är del två. Del 1 är den som står i texten.

Mer läsning