Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsberg lyfte Juniorkronorna

►BILDSPECIAL Det var länge oklart om han skulle komma – men dagen före julafton landade Filip Forsberg som en perfekt julklapp.

Annons

NHL-stjärnan lyfte Sverige med ett mål och två assist i 5–3-segern över Schweiz i JVM-premiären. Nashvilleforwarden gjorde mål på sitt första skott inför 11 109 åskådare – publikrekord för juniorhockey i Sverige – i Malmö Arena. 

Sedan spelade han också fram till ytterligare två mål. Filip Forsberg dominerade stort och visade vilket lyft han kan bli för Sverige i guldjakten på hemmaplan.

Den andra NHL-förstärkningen, Elias Lindholm, Carolina, missade premiären på grund av sjukdom. Förhoppningen är dock att han ska spela i Sveriges nästa match mot Finland på lördag.

Det var länge ovisst om Forsberg skulle komma loss till junior-VM på hemmaplan. Den förre Leksandsstjärnan, som gör sitt tredje JVM och var med om guldet 2012, var borta drygt en månad med hjärnskakning och gjorde comeback först för en vecka sedan. Det tuffa testet för att Nashville skulle släppa honom var att han skulle spela tre matcher på tre dagar i farmarlaget Milwaukee – vilket han klarade galant.

Schweiz, VM-finalist i Globen i våras, har blivit allt bättre även på juniorsidan de senaste åren. Sverige har vunnit först efter straffar i de två senaste JVM-turneringarna, och det blev hårt även på annandagen.

Schweizarna ledde med både 1–0 och 2–1 och kvitterade till 3–3 i början av tredje perioden.
Men Filip Forsberg & Co hade hela tiden en växel till.

Forsberg kvitterade till 1–1 på ett kanonskott under en avvaktande utvisning som han själv fixat. Han spelade sedan fram Skellefteås Oskar Sundqvist till 3–2 och var även med i förarbetet till Brynäsbacken Christian Djoos 4–3-mål. Första perioden blev helvild och bjöd på fem mål.

Lukas Bengtsson (2–2) och Andreas Johnson (5–3) gjorde de andra svenska målen. Negativt dock: Frölundaforwarden Sebastian Collberg, som också gör sitt tredje JVM, tvingades bryta matchen i den andra perioden. Enligt de första rapporterna på grund av att "han kände sig lite dålig, hade huvudvärk och var trött".

Mer läsning

Annons