Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Isen och snön kräver akut handling"

Annons

En häftigt ringande larmklocka från kryosfärens alla hörn. Så beskriver Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe en rapport om kryosfären - de snö- och istäckta delarna av jorden.

Rapporten läggs fram av Al Gore och Gahr Störe på klimatkonferensen i Köpenhamn på måndagen.

Vi visste redan att läget var kritiskt. Nu vet vi att snöns och isens framtid på vår blåvita planet är ännu mycket mer prekär, skriver den norske utrikesministern på Dagens Nyheters debattsida.

Nedskärningarna måste starta nu, inte efter 2020, eftersom koldioxiden är så långlivad.

Klimatförhandlarna har gått så långt de har kunnat var för sig. Det som behövs i Köpenhamn är visionära ledare, sådana som är villiga att se bortom nationella intressen, bortom frågor om skuld och kompensation, till vår allt skörare planets framtid, skriver han.

Gahr Störe vill ha en beredskapsplan för kryosfären som kan börja verkställas omedelbart så att så mycket snö och is som möjligt bevaras.

Sot och gaser, som inte ingår i klimatöverenskommelsen men påverkar ozonlagret, måste reduceras. Kortlivade växthusgaser som metan måste uppmärksammas mer.

Sot bidrar med 12 procent av den globala uppvärmningen och svärtar isen och snön så att avsmältningen ökar dramatiskt. Metan står för 25 procent.

Rapporten läggs fram i Köpenhamn på måndagen.