Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irländsk biskop tar sitt ansvar

Ytterligare en irländsk biskop har lämnat in sin avskedsansökan till påven Benedictus XVI till följd av de sexövergrepp som kyrkans män utsatt barn för i Irland.

"Jag har i dag erbjudit mig av avgå som biskop i Kildare och Leighlin för den helige fadern", skrev James Moriarty i ett uttalande på onsdagen.

En kommission ledd av domaren Yvonne Murphy fastslog i en rapport om ärkestiftet i Dublin förra månaden att den romersk-katolska kyrkans auktoriteter i Dublin dolde våldtäkter och misshandel av barn i 30 års tid.

Moriarty tjänade som hjälpbiskop i ärkestiftet i Dublin 1991-2002. Han konstaterar nu efterklokt att han borde ha utmanat den förhärskande kulturen där.

Tidigare den här månaden beviljade påven biskopen i Limerick, Donal Murray, avsked. Denne var hjälpbiskop i Dublin 1982-96.

Murphy-rapporten kom fram till att kyrkoledarna i Dublin underlät att anmäla övergrepp till polisen som ett utslag av en kultur med hemlighetsmakeri och en beslutsamhet att undvika att skada den katolska kyrkans anseende.

"Även om Murphy-rapporten inte kritiserar mig direkt, känner jag att det är viktigt att fastslå att jag till fullo godtar kommissionens övergripande slutsats att kyrkoförvaltningens försök att 'skydda kyrkan' och att 'undvika skandal' fick de mest fruktansvärda konsekvenser för barn och var djupt orätta," sade Moriarty i uttalandet.