Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irland: Extremister slutar med våld

Den irländska extremistgruppen INLA meddelade på söndagen att den väpnade kampen är över och att man nu upphör med våld.

Beskedet kom samtidigt som USA:s utrikesminister Hillary Clinton besöker Irland.

Den republikanska socialistiska rörelsen har informerats av INLA att man efter en process med intensiva diskussioner beslutat sig för att upphöra med den väpnade kampen, sade Martin McMonagle från det irländska republikanska socialistpartiet, som räknas som politisk gren till Irländska nationella frihetsarmén (INLA).

Hänsynslösa

INLA, som bröt sig ur Irländska republikanska armén (IRA) redan i mitten av 1970-talet, utvecklades tidigt till en hänsynslös gerillagrupp. Bland annat var det INLA som låg bakom mordet 1979 på den förra brittiska premiärministern Margaret Thatchers Nordirland-representant Airey Neave, och en bombattack 1982 mot en pub i Londonderry som dödade 17 människor.

Men på senare år har INLA mest ägnat sig åt "vanlig" kriminalitet, bland annat cigarettsmuggling, narkotikahandel och beskyddarverksamhet.

Beskedet från extremisterna gav extra skjuts åt utrikesminister Clintons Irlandsbesök - på söndagen höll hon överläggningar med den irländske premiärministern Brian Cowen och på måndagen ska hon träffa ledare i Nordirland.

Maktdelning

Clinton berömde den fredsprocess som lett fram till dagens - mycket sköra - maktdelning mellan forna IRA-gerillamedlemmar å ena sida och tidigare kompromisslösa brittiskvänliga unionister å den andra.

Självklart finns frågor och en del misstänksamhet, men... parterna förstår är detta är steg de måste ta tillsammans, sade hon.

Nordirland fick 1998 självstyre med eget parlament och regering i och med det så kallade Långfredagsavtalet. 2007 bildade de forna fienderna unionisternas DUP och IRA:s politiska gren Sinn Féin, efter att ha blivit största partier i provinsvalet i mars, regering.