Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"IRL" vill få mobbarna att tänka om

Annons

Vad gör man när livet suger? Elias i ungdomsfilmen "IRL" flyr till datorspelens värld för att undkomma sina mobbare.

Det blir hans sätt att överleva, säger Happy Jankell, ett av tre kändisbarn som har roller i filmen.

Vem hade du velat vara: En uppskattad superkrigare med snygg flickvän i en magisk värld eller en nörd som blir mobbad i skolan. För rollfiguren Elias (och sannolikt några miljoner andra) är valet självklart.

Spelar för att överleva

I filmen "IRL", som har premiär den 25 oktober, förtränger Elias (Valter Skarsgård) sin skolsituation genom att spela onlinespel med karaktären Scarlett (Happy Jankell).

Att spela blir Elias sätt att överleva, där kan han koppla av och ha ett sammanhang. När man ser filmen förstår man att han vill gömma sig i en annan värld, säger Happy Jankell.

Flera scener i filmen är djupt obehagliga. Bland annat blir Elias avklädd inför halva klassen, som filmar händelsen och lägger upp videoklippen på Youtube.

Värst av alla är klasskamraten Agnes (Alba August), som sin snälla framtoning till trots gör Elias tid i skolan till ett helvete.

Vi skämtade mycket med varandra och försökte skapa en bra stämning mellan tagningarna. Då kunde vi också gå in i det där djupa och elaka när vi filmade, säger Alba August om mobbningscenerna.

"IRL" är baserad på romanen "Nothing was all he said" av Nic Balthazar, som blev film i Nederländerna år 2007 med titeln "Ben X". Den svenska filmens regissör Erik Leijonborg säger att han "omedelbart blev förälskad" i Alex Haridis manus eftersom berättelsen handlar om något som alla kan relatera till.

Jag tror att det är en bra film att se som förälder tillsammans med sina barn. Den vänder sig även till den majoritet som står i bakgrunden och skrattar när någon mobbas. Jag hoppas att filmen får dem att fundera över vilka roller de har i det som pågår, säger han.

Valter Skarsgård, som likt filmens Elias spelar datorspel så ofta han kan, hoppas att "IRL" kan nyansera bilden av datorspel som skadligt.

Många tror att barn blir våldsamma av att spela datorspel, men jag har spelat väldigt mycket skjutspel och aldrig dödat någon, säger han med ett leende.

Har kända föräldrar

De tre huvudrollsinnehavarna är alla barn till kända föräldrar (Stellan Skarsgård, Pernilla och Bille August och Thorsten Flinck och Annika Jankell). Det är ett ämne som de ständigt får frågor om, senast i SVT-programmet "Skavlan", men själva försöker de att inte tänka på saken.

Vi har inte pratat så mycket om det annat än i sådana här sammanhang, säger Happy Jankell och nickar mot mikrofonen. Men vi garvade åt det i början när vi såg att vi skulle göra den här filmen ihop, säger Alba August.

TT: Frågar ni någonsin era föräldrar om råd?

Jag har ju inte vuxit upp med min pappa så vi har inte den relationen, men jag har en syster som är otroligt duktig och som jag får mycket tips från. Jag tror att det är bra att ha någon i sin närhet som är intresserad av samma saker som du, oavsett om det är en vän, ett syskon eller en förälder, säger Happy Jankell.

Mer läsning

Annons