Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iransk webbsajt: Reformledare hotad

Islamiska milismedlemmar och "civilklädda män" angrep på tisdagen en av de ledande religiösa iranska reformförespråkarnas hem i den heliga staden Qom, uppgav en webbsajt som står reformlägret nära.

Enligt sajten norooznews.ir var det ett tusental medlemmar av den fruktade Basijmilisen som angrep den reformsinnade ayatollan Yusuf Saneis hem. Norooznews är språkrör för det ledande reformpartiet Islamiska iranska deltagarfronten.

Männen ska ha krossat fönsterrutorna till Saneis kontor samt förolämpat och misshandlat hans personal.

Enligt webbsajten tog polisen ställning för milismännen och hindrade Saneis anhängare att försvara kontoret.

Attacken skedde dagen efter begravningen i Qom av ledaren för det religiösa reformlägret, storayatolla Hossein Ali Montazeri. Begravningen fick enligt iranska webbmedier karaktären av manifestation mot den repressiva iranska regimen.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars skrev samtidigt att regeringstrogna teologistudenter i Qom hade demonstrerat i protest mot "kränkningen av de heliga värdena" som de ansåg förekom under Montazeris begravning. Demonstrationen ska enligt Fars ha avslutats vid ayatolla Saneis hem, där de ropade slagord som "Ut med hycklarna ur Qom".

Det var oklart om de båda nyhetsrapporterna i själva verket beskrev samma händelse.