Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iransk regimkritiker död

Storayatolla Hossein Ali Montazeri, en av de tyngsta iranska regimkritikerna, har avlidit, rapporterar statliga medier. Han blev 87 år och gick bort i sitt hem i går kväll.

Tusentals anhängare till Montazeri är på väg till hans begravning i den heliga staden Qom, rapporterar en reformsinnad webbsida enligt Reuters.

"Tusentals människor från Isfahan, Najafabad och andra städer är på väg till Qom", skriver sajten Parlemannews.

Oppositionsanhängare samlas på flera torg i Teheran för att sörja regimkritikern Montazeri, uppger en oppositionell sajt enligt Reuters.

Upprepade gånger efter det omstridda presidentvalet i somras har reformisterna utnyttjat högtider och minnesdagar för att demonstrera mot regimen.

Kravallpolis syns på flera håll i staden Qom, där Montazeri levde, rapporterar reformsajten Tagheer enligt Reuters.

Montazeri riktade svidande kritik mot regimen efter det omstridda presidentvalet i somras.

Han tippades en gång i tiden som efterträdare till islamiska republikens grundare ayatolla Khomeiny, men han råkade i onåd i slutet av 1980-talet efter att ha fördömt regimens behandling av sina kritiker.