Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iransk polis angrep kvinnor och barn

Iransk polis stötte i dag samman med sörjande vid en minnesgudstjänst för den regimkritiske storayatollan Ali Montazeri i Isfahan.

Flera greps, uppger en hemsida som tillhör oppositionen.

"Innan ceremonin inleddes i morse började hundratals poliser, personer ur säkerhetsstyrkorna och civilister samlas runt moskén, vilket ledde till allvarliga sammanstötningar med polisen", hette det.

"Hittills har flera gripits och många skadats".

Minnesbönen skulle ledas av den framträdande reformist-ayatollan Jalaledin Taheri. Montazeri hade många sympatisörer i Isfahan-provinsen.

Iransk polis ska ha angripit kvinnor och barn och skjutit tårgas mot minnesgudstjänstens besökare, uppgav hemsidan Rahesabz.net, som står oppositionen nära.

"Säkerhetsstyrkor slår folk med batonger, kedjor och stenar, inklusive kvinnor och barn," uppgav sidan. Uppgifterna kunde inte verifieras av oberoende källor, eftersom den iranska regimen har bannlyst utländska medier från att rapportera från oppositionens möten.

Även andra oppositionella hemsidor rapporterade om polisens framfart. Många uppges ha skadats och några ska ha gripits.

Folksamlingen i vid minnesgudstjänsten ropade samtidigt slagord till stöd för den oppositionella så kallade Gröna rörelsen.

Senare omringade säkerhetsstyrkorna ett hus som tillhör en reformvänlig lärd i centrala Isfahan, uppger en oppositionssajt enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Ayatolla Jalaleddin Taheris hus har omringats av civilklädda agenter i Isfahan, uppgav sajten Jaras.

Minst 50 reformvänliga demonstranter, inklusive fyra journalister, uppges av den reforminriktade sajten Parlemannews ha gripits.