Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iransk konflikt fortsätter

Iranska parlamentariker krävde på tisdagen "maximalt straff" för oppositionella demonstranter efter de våldsamma protesterna under den shiitiska högtiden Ashura då minst åtta människor dödades.

Samtidigt uppgav fredspristagaren Shirin Ebadi för oppositionssidan Rahesabz att hennes syster gripits av regimen.

Min syster doktor Nooshin Ebadi greps klockan 9 den 28 december av fyra underrättelseagenter i sitt hem och skickades i fängelse. Jag vet inte var hon hålls gripen eller skälet till gripandet, sade Ebadi om sin syster som hon uppgav är läkare.

Det konservativt dominerade parlamentet fördömde "osmakliga kommentarer" från västregeringar om söndagens oroligheter och anklagade demonstranterna för att vara "anti-religiösa" och "kontrarevolutionärer".

"Parlamentet vill att de rätts- och underrättelseorganen griper dem som smädar religion och att utan undantag utfärda maximalt straff för dem", hette det i uttalandet som lästes upp i tv av talmannen Ali Larijani.

Parlamentarikerna verkade dock ha en mjukare inställning till de oppositionsledare som förkastat omvalet av president Mahmud Ahmadinejad som korrupt, och manade dessa att distansera sig från demonstrationerna.

Vi förväntar oss att dessa gentlemän som klagade på valet att vakna upp och tydligt vika av från denna onda rörelse, att inte träda fram och göra uttalanden igen och göra luften dammigare".

Även USA kritiserades i uttalandet. President Barack Obamas stöd för demonstranterna ansågs föra tankarna till Obamas företrädare George W Bush.