Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irans kärnprogram - ännu inget avtal

Annons

Samtalen om Irans kärnprogram fortsatte i Genève i natt men avslutades utan att någon överenskommelse nåtts. Samtalen ska enligt franske utrikesministern Laurent Fabius fortsätta vid senare tillfälle.

Irans president Hassan Rohani stakar ut en hård linje när samtalen nu tar paus i drygt en vecka.

Vi har sagt till de förhandlande parterna att vi inte tar ställning till hot, sanktioner, förödmjukelser eller diskriminering. Den islamiska republiken har inte och kommer inte böja sitt huvud för någon myndighet, sade Rohani i parlamentet i Teheran i helgen, enligt nyhetsbyrån Isna. För oss finns det "röda linjer" som inte får överträdas. Våra nationella intressen är röda linjer, däribland finns våra rättigheter i internationella fördrag och (uran)anrikning i Iran.

Iran hävdar att landet måste forska kring atomenergi, medan västvärlden misstänker att forskningen även syftar till att få fram atomvapen.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif kom till mötet som hölls av utrikesministrarna i P5+1 - USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland, uppgav talesmän på plats.

Diplomaterna brottades med att försöka rädda en uppgörelse i den långdragna dispyten. Det sena kvällsmötet tycktes vara ett sista ryck att komma vidare innan helgens samtal var över.

Enligt de första rapporterna skulle den föreslagna överenskommelsen - ett första steg mot fortsatta samtal om en slutlig uppgörelse - innebära att Iran fryser dela av sitt kärnprogram mot vissa lättnader i sanktionerna mot landet.

Samtalen ska fortsätta, enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Mötet i Genève har gjort det möjligt att gå vidare framåt, men vi har ännu inte lyckats slutföra en uppgörelse eftersom det fortfarande finns några frågor att ta itu med, sade han. Fler samtal kommer att följa och vi hoppas att då kunna nå fram till ett avtal.

Mer läsning

Annons