Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iranavtal historiskt - men omstritt

Annons

De ofta frostiga förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram har nått ett genombrott: i utbyte mot lättade sanktioner lovar Iran att begränsa anrikningen. Uppgörelsen välkomnas som viktigt första steg av många - men inte riktigt alla.

När jubel på söndagen utbröt i Teheran var det inte bara herrlandslagets volleybollseger över Japan som firades. Efter utdragen mangling i Genève kunde Irans utrikesminister Javad Zarif, tillsammans med de sex världsmakter Iran förhandlar med, presentera ett genombrott i förhandlingarna om landets omtvistade kärnprogram.

Väst och Israel har länge anklagat Iran för att försöka skaffa kärnvapen, något Iran förnekar. Under det nya avtalet begränsar Iran kärnkraftsprogrammet i utbyte mot lättade sanktioner - men det är bara ett första steg, framhöll Zarif.

Vi måste börja röra oss mot att återställa förtroende, en riktning vi tidigare rört oss bort från, sade han.

Blandad respons

Uppgörelsen mötte positiv respons från såväl EU-länder som Ryssland, Kina och FN.

USA:s president Barack Obama, pressad av allierade i Mellanöstern och republikaner hemma, sade sig förstå tvivlen men försvarade uppgörelsen:

Enkelt uttryckt skär det av Irans mest sannolika väg till en bomb.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar avtalet "utomordentligt positivt".

Det bryter en ond cirkel av konfrontation och skapar förutsättningar för en god cirkel av förhandlingar, säger han till TT.

Samtidigt finns det ömsesidig misstro, vilket är skälet till att överenskommelsen bara sträcker sig ett halvår framåt.

Det är ett första steg för att börja bygga förtroende för att nå en bredare överenskommelse, säger Bildt.

Men tonen i Israel var kritisk.

Det som uppnåddes i går natt i Genève är inte ett historiskt avtal, det var ett historiskt misstag, sade premiärminister Benjamin Netanyahu.

Senare under söndagen ringde Barack Obama till den israeliska premiärministern i ett försök att lugna de heta känslorna. Obama sade att han omedelbart vill diskutera avtalet med israelerna, och underströk att USA "står fast vid sitt åtagande mot Israel".

Enormt tryck

För många Iranier, hårt pressade av sanktioner, var avtalet ett glädjebesked.

De har varit under enormt tryck på grund av de ekonomiska sanktionerna och det har påverkat folket mycket mer än regimen, säger den Washington-baserade Irankännaren Trita Parsi i telefon till TT från Genève.

Men inte bara kärnenergin står på spel. Samtalens utfall kan också avgöra vilken politisk inriktning Iran tar i stort: den mer öppna politik nye presidenten Hassan Rohani driver eller hans föregångare Mahmoud Ahmadinejads konfrontativa stil.

Det kan ha enorma konsekvenser för regionen, även globalt, och i synnerhet när det kommer till Iran internt, säger Parsi.

Mer läsning

Annons