Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran till attack mot reform-mulla

Annons

Iran har inlett ett rättsligt förfarande mot den reformvänlige mullan Mehdi Karoubi på grund av dennes påstående att fängslade oppositionella har utsatts för våldtäkt, rapporterade Irna på tisdagen.

En speciell juridisk kommission har gjort en utredning av fallet och skickat sin rapport till åklagaren, skrev den iranska officiella nyhetsbyrån.

Mehdi Karoubi ställde upp i presidentvalet men kom sist enligt det officiella resultatet. Han har beskrivit den nya regeringen som olaglig.

Karoubi är skriftlärd och hans uttalanden bör studeras av de skriftlärdas domstol, sade Teherans åklagare Abbas Jafari-Dolatabadi enligt Irna. Några personer ska nu höras i samband med fallet.

Karoubi retade upp regimen i augusti genom att hävda att några av dem som greps i oroligheterna efter valet i juni utsatts för övergrepp och våldtäkter.

Redan i september avvisade samma juridiska kommission Karoubis påstående och krävde att åtal skulle övervägas mot var och en som påstod något sådant.

Karoubi och den främste besegrade presidentkandidaten, Mirhossein Mousavi, hävdar att valet styrdes så att president Mahmoud Ahmadinejad kunde omväljas.