Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran redo för samtal med ärkefiende

Annons

Ett möte där USA och Iran medverkar på hög nivå ses som en milstolpe i ärkefiendernas relation. Men nya utspel väcker frågor om vad iranierna har för avsikt.

Irans president Hassan Rohani har lagt fram en snabb tidsplan för att lösa konflikten om landets kärnteknikprogram. Han vill nå en överenskommelse med västmakterna inom tre till sex månader, säger han till The Washington Post:

En början var torsdagskvällens möte mellan utrikesministrarna i Iran, USA och de fyra andra vetoländerna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Det skulle vara det första sedan den islamiska revolutionen 1979 där USA och Iran verkligen samtalar.

I sin charmoffensiv lät sig Rohani också intervjuas av CNN. Där erkände han, till skillnad från företrädaren Mahmoud Ahmadinejad, Nazitysklands förintelse av judar och fördömde den.

Men Rohanis utspel följdes av andra som snabbt väcker nya frågor från höger till vänster i såväl Iran som USA och Israel. På ett möte i New York verkade iraniern vilja villkora ett avtal med ett skrotande av Israels allmänt kända kärnvapen.

Israel, det enda land som inte har antagit icke-spridningsavtal om kärnvapen i regionen, borde snarast ansluta sig, sade Rohani.

Att Israel, som tvivlar på Rohanis avsikter, skulle erkänna sitt kärnvapeninnehav och anta ickespridningsavtalet lär inte vara gjort på tre till sex månader ens med den mest optimistiska iranska kalkyl.

Vad torsdagens milstolpe än innebär blir vägen framöver knölig. Både de som vill tro på avspänning och de i Iran och USA som starkt misstror varandra, har denna vecka fått vatten på sin kvarn.

Mer läsning

Annons