Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran: Motstridiga uppgifter om flykt

Annons

Ett påstående från den statliga iranska nyhetsbyrån om att två oppositionsledare flytt Teheran undan folklig vrede dementerades snabbt av den enes son.

Bakgrunden till de motsägelsefulla uppgifterna var oklar ännu sent på onsdagen.

Nyhetsbyrån Irna rapporterade att "två av dem som spelat en stor roll för att uppvigla till spänningar i Iran efter valet har flytt från Teheran till en nordprovins därför att de var rädda för människor som krävde att de skulle straffas". Irna namngav inte de två.

Samtidigt uppgav oppositionswebbsidan Rahesabz att "medlemmar av revolutionsgardet och underrättelsedepartementet plockade upp Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi i staden Kelar-Abad för att skydda dem mot folkets vrede". Men senare sade Rahesabz, utan förklaring, att uppgiften var "felaktig".

Mousavi var den främste oppositionskandidaten i sommarens presidentval.

Även Mehdi Karroubi kandiderade men fick mindre än en procents stöd enligt officiell redovisning. Officiellt vanns valet av president Ahmadinejad med 62,4 procent.

Karroubis son Hossein motsade uppgifterna om att de två skulle ha lämnat huvudstaden.

Min far och herr Mousavi är i Teheran. Irnas rapport saknar grund, sade han till Parlemannews, en webbsajt som drivs av parlamentets reforminriktade minoritet.

Hundratusentals människor demonstrerade i Irans huvudstad Teheran på onsdagen till stöd för regimen. Demonstranterna anklagade landets oppositionella för att vara "fiendens redskap".