Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran lämnade omstridd oljekälla

De iranska styrkor som intog en omstridd oljekälla vid gränsen till Irak i fredags gav sig av under natten till söndagen, uppgav lokala irakiska myndigheter.

De anställa på oljebolaget har återvänt, sade Maysam Lafta, provinsansvarig för säkerhets- och försvarsfrågor.

Regeringstalesmannen Ali al-Dabbagh sade dock att den iranska reträtten inte var komplett, att soldaterna fanns kvar i området.

Den iranska flaggan har halats. De iranska soldaterna har backat 50 meter, men de är inte tillbaka där de var innan. Iraks regering begär att soldaterna går tillbaka, säger al-Dabbagh enligt Reuters.

Incidenten har utlöst en frenetisk serie krismöten och telefonsamtal mellan Bagdad och Teheran under helgen, med ökning av oljepriset som följd. Iraks regering har kallat den iranska aktionen en "kränkning av Iraks suveränitet", men Iran har avvisat anklagelsen. Enligt USA:s militär lägger den omstridda oljekällan 500 meter från en iransk gränspostering och cirka en kilometer från närmaste irakiska. al-Dabbagh uppger att en gemensam kommitté ska börja se över frågan om en demarkering av gränsen i området.

Oljekällan ligger öster om staden al-Amara i södra Irak och är enligt irakierna en del av oljefältet Fauqa, som beräknas ha en oljereserv på 1,55 miljoner fat.