Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iran inte inbjudet till Syriensamtal

Annons

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd på måndagen in 30 länder till fredskonferensen om Syrien men Iran är inte med på listan, uppger en FN-talesman.

USA:s och Rysslands utrikesministrar ska träffas den 13 januari för att försöka enas om vilken roll Iran bör ha i fredsprocessen, enligt talesmannen.

Iran stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assads regim och Ryssland förespråkar ett iranskt deltagande i konferensen som enligt planerna ska inledas i Schweiz den 22 januari.

USA och andra västländer anser att Iran först måste ge sitt stöd för en deklaration från 2012 om en övergångsregering i Syrien.

En FN-ledd fredskonferens om Syrien måste ha till syfte att avsätta den syriske presidenten al-Assad från makten eftersom han är ansvarig för tiotusentals människors död, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan vid ett besök i Tokyo på tisdagen.

Konflikten i Syrien beräknas ha krävt över 130 000 liv och tvingat miljoner människor på flykt.

En person som tillåtit att detta sker, och som fortfarande sitter i landets ledning, kan inte accepteras, sade Erdogan.

Bland de 30 länder som bjudits in till konferensen finns Saudiarabien, de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Syriens grannar Turkiet, Irak och Jordanien.

Mer läsning

Annons