Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran: Ingen nåd för oppositionella

Annons

Irans chefsåklagare sade på tisdagen att "ingen nåd" ska visas mot oppositionella gatudemonstranter och antydde att även de högsta reformledarna kan komma att ställas inför rätta.

Från och med nu kommer den som hotar nationens säkerhet inte att få någon nåd. De kommer att bemötas bestämt, sade Gholam Hossein Mohsen Ejeie enligt iranska nyhetsbyråer.

Tusentals oppositionella har gripits efter president Mahmoud Ahmadinejads valseger i somras, som utlöste de största protesterna mot regimen sedan revolutionen för 30 år sedan. Minst fem har dömts till döden.

Reformledaren Mir Hossein Mousavi, som utmanade Ahmadinejad i valet, och andra höga ledare i reformlägret har hittills sluppit att gripas. Men Ejeie antydde att det kan bli ändring på det.

Rättsväsendet och säkerhetsstyrkorna har hittills agerat med återhållsamhet.

På tisdagen blockerades Mousavis arbetsplats av personer på motorcyklar, sannolikt civilklädda medlemmar av den regimtrogna Basijmilisen. De vägrade låta honom lämna byggnaden.

I måndags angreps Mousavis hustru Zahra Rahnavard, professor på Teherans universitet, med pepparspray av personer som också sades höra till Basij.

Enligt officiella medier inträffade också på tisdagen sammanstötningar mellan oppositionsanhängare och regimtrogna vid Teherans universitet.