Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran: Byter uran mot kärnbränsle

Iran föreslår att landet lämnar 400 kilogram låganrikat uran i utbyte mot färdigt kärnbränsle, sade landets utrikesminister Manouchehr Mottaki på lördagen.

Men inga nya straffåtgärder mot Teheran "få någon verkan", sade utrikesministern om sanktionshoten mot hans land.

Vi är beredda att föra 400 kilogram 3,5 procentig uran till iranska ön Kish för att byta ut det mot en motsvarande mängd tjugoprocentigt upparbetat uran.

Mottaki sade vid en säkerhetskonferens i Manama i Bahrain att Teheran "i princip" går med på ett förslag från FN:s atomenergiorgan IAEA om att Iran får lämna 1 200 kilogram låganrikat uran mot färdigt kärnbränsle. De 400 kilogram han nämnde skulle bli ett första steg i en flerårig process.

Processen kan komma igång genast om de fem stormakterna Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA tillsammans med Tyskland godtar det iranska förslaget, sade Mottaki.

Men IAEA har tidigare uteslutit att uranutbyte får ske på iransk mark.

Och USA avfärdade direkt på lördagen Irans förslag. En hög regeringstjänsteman sade att det inte överensstämmer med ett internationell avtal för hur landet ska undgå FN-sanktioner.

Bakgrunden är att bland andra Israel och USA misstänker att Iran inte bara har ett civilt kärnprogram, som Teheran hävdar, utan även ett militärt. När landet återupptog upparbetning av uran till kärnbränsle väckte det skarp kritik för brott mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd.