Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irakiska islamister manar till våld

Annons

Över 40 personer har under dagen dödats i Irak, i attacker utförda både av regeringsstyrkor och beväpnade grupper.

al-Qaida-anknutna ISIS uppmanar sunnimuslimer i landet till fortsatt väpnat motstånd.

Regeringsstyrkorna uppger att de dödat 25 personer i en raketattack mot misstänkta rebeller i staden al-Ramadi. Delar av al-Ramadi och närbelägna al-Falluja kontrolleras sedan i helgen av islamistgruppen Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS).

Gruppen uppmanar i ett ljudmeddelande irakiska sunnimuslimer att fortsätta att bekämpa regeringens säkerhetsstyrkor och inte lägga ned sina vapen.

". . .lägg inte ner vapnen, om ni gör det denna gång kommer (shiamuslimerna) att förslava er och ni kommer inte att resa er igen", sade talesmannen Abu Mohammed i meddelandet.

Militanta ISIS-medlemmar har varit med och bekämpat säkerhetsstyrkorna i Anbarprovinsen i Irak i över en vecka.

Iraks försvarsdepartement uppger att förstärkningar är på plats utanför al-Falluja, men att det hittills varit omöjligt att gå in i staden på grund av stora risker för civila offer.

På en motorväg utanför staden Samarra, drygt tio mil norr om huvudstaden Bagdad, dödades sju personer när beväpnade män attackerade en vägspärr upprättad av polisen. Säkerhetsstyrkorna är ofta måltavlor för militanta grupper som är motståndare till regeringen.

I huvudstaden Bagdad sköt beväpnade män ihjäl sju kvinnor och fem män på en bordell, uppger säkerhets- och sjukvårdspersonal enligt AFP.

Attacken skedde i en lägenhet i området Zayuna i östra delen av staden, där en liknande attack utfördes förra året.

Våldet i Irak har nu nått samma höga nivåer som 2008. Under årets fem första dagar dödades lika många som under hela januari i fjol.

Mer läsning

Annons