Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irak kräver iransk reträtt

Iranska soldater gick på fredagen in på irakiskt område och beslagtog i praktiken en oljekälla.

Iraks regering krävde att truppen omedelbart måste dras tillbaka.

De iranska soldaterna tog sig in på oljefältet i östra Irak, precis vid gränsen till Iran, sade Iraks biträdande inrikesminister. Soldaterna var kvar i området sent på fredagen.

Enligt arabiska tv-kanaler reste iranierna en flagga vid källan i det omtvistade gränsområdet. Oljekällan ligger bara 500 meter in på irakiskt territorium och en kilometer från en irakisk gränspostering.

Iraks nationella säkerhetsråd samlades för att under premiärminister Nuri al-Malikis ledning diskutera incidenten vid oljefältet Fauqa. Regeringens talesperson betraktade händelsen som en kränkning av Iraks suveränitet, men underströk dock att det iranska militära intrånget med ett tiotal soldater skulle lösas genom diplomati.

Flera iranska intrång ska ha skett i området under den senaste tiden.

Inget våld har förekommit och vi litar på att detta kommer att lösas genom fredlig diplomati mellan Irans och Iraks regeringar, sade en amerikansk militär talesperson.

En företrädare för oljeindustrin sade att de iranska soldaterna hade hindrat irakier att bege sig till källan, som ligger öster om al-Amara. Irakierna anklagade dessutom iranierna för att ha beskjutit dem, men det förnekas från Teheran.

Amerikansk militär försökte tona ned incidenten.

Detta händer återkommande, ungefär var tredje eller fjärde månad. Representanter från Iraks oljedepartement tar sig dit för underhåll. De målar de irakiska färgerna på byggnader och hissar landets flagga. Efter ett tag tröttnar de och lämnar området. Då kommer iranierna och målar iranska färger och hissar Irans flagga. Det hände för tre månader sedan och det lär hända igen, sade den amerikanske översten Peter Newell.

Oljefältet Fauqa beräknas ha en oljereserv på 1,55 miljoner fat.