Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irak flyttar exiliranskt läger

Irakiska myndigheter ska nästa vecka flytta invånarna i Ashraflägret från gränsområdet nära Iran till Bagdad, meddelade en regeringstalesman på torsdagen.

Vi ska flytta lägerinvånarna i Ashraf till Bagdad på tisdag, sade han, utan att ge några ytterligare detaljer.

I lägret bor omkring 3 500 medlemmar i den tidigare väpnade iranska motståndsrörelsen Folkets mujahedin, som gavs husrum av Saddam Hussein under kriget mot Iran 1980-1988, men som sedan maktskiftet i Bagdad hamnat allt mer i onåd.

I juli försökte myndigheterna ta kontrollen över lägret, och omkring tio personer, däribland två med svensk bakgrund, dödades i stormningen. Ytterligare 36 personer, ett par med svenska band, fängslades och släpptes först i början av oktober.

Sedan dess har gruppen hållits fängslad i lägret.

Folkets mujehedin bildades 1965 och stred också mot shahen, innan islamisterna som tog makten i revolutionen 1979 blev huvudfienden. Efter USA:s invasion avväpnades gruppen och lovades skydd av USA.