Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irak flyttar exiliranskt läger

Annons

Irakiska myndigheter ska nästa vecka flytta invånarna i Ashraflägret från gränsområdet nära Iran till Bagdad, meddelade en regeringstalesman på torsdagen.

Vi ska flytta lägerinvånarna i Ashraf till Bagdad på tisdag, sade han, utan att ge några ytterligare detaljer.

I lägret bor omkring 3 500 medlemmar i den tidigare väpnade iranska motståndsrörelsen Folkets mujahedin, som gavs husrum av Saddam Hussein under kriget mot Iran 1980-1988, men som sedan maktskiftet i Bagdad hamnat allt mer i onåd.

I juli försökte myndigheterna ta kontrollen över lägret, och omkring tio personer, däribland två med svensk bakgrund, dödades i stormningen. Ytterligare 36 personer, ett par med svenska band, fängslades och släpptes först i början av oktober.

Sedan dess har gruppen hållits fängslad i lägret.

Folkets mujehedin bildades 1965 och stred också mot shahen, innan islamisterna som tog makten i revolutionen 1979 blev huvudfienden. Efter USA:s invasion avväpnades gruppen och lovades skydd av USA.