Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IOGT-NTO: "Utmana alkoholnormen – ge dig själv en vit oktober"

Hälsa och alkoholnormens påverkan på våra dagliga liv är två områden som lyfts allt mer i den dagliga debatten. För den som dricker alkohol är en vit månad ett bra sätt att bryta alkoholnormen och samtidigt uppleva hur stark den är.

Det är många som upplevt alkoholnormen genom pressen att ta ett glas alkoholhaltigt vin eller öl, trots att de inte varit sugna. Möjligheten att själv få välja och att då välja alkoholfritt är inte så stor eller så självklar som den borde vara.

För sjätte året i rad är det återigen dags för kampanjen ”Sober October” (Nykter Oktober), vars syfte är att utmana och lyfta den egna, och samhällets, relation till alkoholnormen. Kampanjen startade i Skellefteå år 2012 av mediehuset Norran och har sedan dess fått fler samarbetspartners och vuxit till en nationell kampanj.

■■ DEBATT: Folknykterhetens vecka: "Normerna styr oss – dags att ändra på våra svenska alkoholvanor"

Vi i IOGT-NTO Västernorrland vill vara med och uppmärksamma fördelarna med en alkoholfri månad. Ett av syftena med ”Sober October” är att starta en diskussion och reflektion kring hur vi som individer och även samhället i stort förhåller sig till alkohol och i vilka sammanhang den finns med.

Utöver att alkoholnormen synliggörs när fler tar en vit månad, finns det också många hälsofördelar med att plocka bort alkoholen från ölen eller vinet.

Utöver de självklara vinsterna med att vakna morgonen efter en fest klar i huvudet och utan minsta spår av baksmälla, finns en rad andra positiva effekter som minskad cancerrisk, bättre sömn och bättre hy.

Över tid kan vi se en förändring där alkohol på många sätt fått en status som vardagslyx eller som belöning vid vila eller återhämtning. Det bidrar dels till att allt fler sammanhang fylls med alkohol.

Men det genererar också negativa konsekvenser, såväl för personer som inte kan, eller vill, vistas i miljöer med alkohol som för den egna personliga hälsan.

■■ LÄS MER: Så mycket drack svenskarna på semestern: "För många har det varit lördag hela veckan"

Samtidigt som alkoholhaltiga drycker stärker sin plats i många sammanhang, ser vi också en motvikt i form av en stark alkoholfri trend. Systembolagets utbud av alkoholfritt växer och är den produktgrupp som ökar mest. Även vanliga matbutiker breddar sitt sortiment i takt med en ökad efterfrågan, och allt fler krogar och uteställen inser behovet av något mer än bara mineralvatten och läsk.

Det finns dock mer att göra, och under ”Sober October” finns den perfekta möjligheten att vara med och påverka den utvecklingen:

• Be den lokala matbutiken att ta in din alkoholfria favoritöl ifall den inte finns inne.

• Be en bartender utmana sig själv med en alkoholfri drink utifrån ditt tycke och smak och passa på att gå igenom de allt större alkoholfria hyllorna på Systembolaget.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Så mycket sprit dricker vi i länet: Systembolagets försäljning ökar – hembränningen minskar

Att umgås i krogmiljö på pubar, restauranger och barer är några av de mötesplatser där vi träffar nya bekantskaper och har trevligt. Men det är också platser där alkoholnormen är som starkast.

Att utmana alkoholnormen genom alkoholfria val i dessa miljöer gör skillnad och tillsammans bidrar vi till att alkoholfritt inte bara är en tillfällig trend eller en sämre version av alkoholhaltiga drycker.

Alkoholfria viner, öl, cider eller vad det än må vara är drycker som funkar lika bra till vardag som till fest.

Ta en vit månad och upplev en ”Sober October”.

IOGT-NTO Västernorrland

Margit Ulander

Distriktsordförande

Olle Häggström

Utvecklingschef

■■ DEBATT: Tillåt gårdsförsäljning vid svenska bryggerier och vingårdar – dags att ta till vara på svenska alkoholproducenter

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel