Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IOGT-NTO besökte Hoppets Stjärna i Kärrsjö

IOGT-NTO-föreningen 174 Örnsköld besökte 27 oktober Hoppets Stjärna i Kärrsjö och blev varmt mottagna av Ulrika Kallin, Lennart Eriksson, dotter och son till grundaren Erik-Gunnar Eriksson och Hans Hägglund som jobbar med insamling och månadsgivare.

Kärrsjö bjöd på vackra omgivningar, men i det något dimmiga och regntunga vädret kändes det skönt att få komma in och sätta sig ned vid dukat fikabord.

Ulrika hälsade välkommen och berättade om verksamheten på centret i Kärrsjö. Förutom Hoppets Stjärnas huvudkontor finns här lokaler för läger, konferenser, små stugor att hyra med mera.

Verksamheten är fast förankrad i Kärrsjö och familjen Eriksson har funnits på gården i 12 generationer. Erik-Gunnar blev frälst efter att ha haft en revolterande ungdomstid. Han började bibelskola i Örebro, startade Tältmissionen och 1979 bildades en insamlingsstiftelse. Hans motto var "Tro är handling!" I stället för långa samtal och planeringar förespråkade han handling.

Hoppets Stjärnas verksamhet har under årens lopp utvecklats och utökats och finns nu i 14 länder. I alla länder har Hoppets Stjärna egna anställda och kontakter och det möjliggör full kontroll på hur de insamlade medlen används.

En kort film visades med hälsningar från alla länder verksamhet. Det var rörande att se med vilken glädje barn och vuxna hälsade till Hoppets Stjärna i Kärrsjö.

Lennart uppehöll sig mycket vid verksamheten i Rumänien. Hoppets Stjärna är där den ledande organisationen som jobbar med barn och vuxna med funktionsvariationer. 2012 erhöll Lennart utmärkelsen riddare av Rumänien för sitt engagemang och det känns som ett gott betyg på det arbete som gjorts.

I arbetet med romerna är det allra viktigaste att få barnen att gå till skolan och att det finns läxhjälp. Många av mammorna har också lärt sig läsa efter att barnen börjat skolan. Alkoholismen är ett stort problem och där jobbar Hoppets Stjärna på bred front med problematiken. Den vedinsamling som gjordes 2014 tillsammans med ÖA-koncernen till byn Valea Secae fick mycket uppmärksamhet och gav stort eko i media.

Hans berättade om det arbete som påbörjats med att renovera Melinders kiosk i Örnsköldsvik. Där ska Hoppets Stjärna ha kontor, utställningar och det ska finnas möjlighet att slinka in och ta kaffe och en pratstund.

Föreningens ordförande Vanja Lindstedt tackade för det fina studiebesöket och överlämnade en gåva till Hoppets Stjärnas insamling tillsammans med flaskor av Godtemplardricka.

Vanja Lindstedt

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel