Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invasiva arter oroar i Bryssel

Annons

Mårdhundar, strumpebandssnokar och minkar letar sig in i EU-korridorerna i dag - åtminstone som diskussionsämne - då medlemsstaternas miljöministrar samlas för att ta upp kampen mot så kallade invasiva arter.

Flera djur och växter som inte naturligt finns i Europa kan orsaka stor skada på grödor och sprida nya smittor, vilket fått EU-kommissionen att föreslå gemensamma åtgärder. Bland annat vill EU ha en lista på vilka arter som medlemsländerna måste bekämpa.

I Sverige är det framför allt mårdhunden som varit aktuell när det talats om invasiva arter. Fredrik Dahl, en av ledarna för Svenska jägareförbundets och Sveriges lantbruksuniversitets mårdhundsprojekt, välkomnar EU:s agerande.

Det är oerhört positivt att det här tas så seriöst som det görs. Sedan finns det ju alltid bitar som kan utvecklas mer, säger Dahl till TT.

Mårdhundsprojektet har drivits gemensamt av de nordiska länderna med stöd från EU och har lyckats stoppa den tidigare trenden där allt fler mårdhundar tog sig in i Sverige över gränsen från Finland.

Det har gått bra. Vi har oskadliggjort cirka 1 400 mårdhundar på tre år, säger Dahl som har gott hopp inför framtiden. Absolut. Våra resultat hittills tyder på att vi håller på att lyckas. Men det hänger på att vi får fortsätta. Om ett tiotal år tror vi att det kommer att finnas ytterst få mårdhundar i Tornedalen. Förhoppningsvis når vi en punkt där vi bara har våra sterila sändardjur kvar.

Mer läsning

Annons