Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invasion i hårbotten

Barnboksrecension
Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk: Löss
Natur & Kultur

Senast var det snor. Tidigare var det märkliga havsdjur och fakirer. Nu är det löss.

Ångebördige barnboksförfattaren Bengt-Erik Engholm har en förmåga att skriva både roligt och informativt om saker som vi knappt vet att vi vill veta något om. Men när man har läst hans böcker vet man att man visst ville veta.

Här är det både kunskap och en hel del kuriosa om de läskiga sakerna som lever i håret på oss - mindre nu än förr, tack och lov, men huvudlöss är en realitet i de flesta skolor och vägglusen har kommit tillbaka i Sverige. Vi får veta både hur man upptäcker dem och vad man gör för att bli av med dem. Och vi får en del intressanta kunskapsspån som att löss fanns redan på dinosauriernas tid och att de likt många andra insekter har superkrafter relativt sin storlek. Och käkat löss har vi alla gjort - i form av färgämnen i till exempel glass.

Dessutom får barnen det sansade rådet att lugna sina vuxna om det skulle komma löss på besök - det vet ju alla hur lätt vuxna går i taket för saker som inte är direkt livshotande. Jojo Falks teckningar är glada och roliga och man kan undra om hennes löss kanske rentav är för leende och söta för att verka avskräckande?

Sant är i alla fall att kunskap är bra mot mycket - även mot ohyra.

Läs mer om Bengt-Erik Engholms böcker:

Rörande om drömpappan

Roligt om snor