Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandrarkooperativ i farozonen

De planer som Internationella Kvinnoföreningen i Kramfors har på att starta ett arbetskooperativ för invandrare är beroende av bidrag från Kramfors kommun.

- Jag hoppas man förstår allvaret men jag är en urbota optimist och räknar med att vi ska kunna komma igång under våren, säger Vivi-Anne Hagelstedt.

Hon leder projektet som enligt planerna skulle vara igång vid årsskiftet. 2007 fick föreningen ett EU-bidrag för att genomföra en förstudie om ett arbetskooperativ för invandrare i Kramfors kommun.

- Tanken var att vi skulle haka på genom att söka ett nytt EU-projekt men då ändrades reglerna och en ny organisation skapades i slutet av 2007, berättar Vivi-Anne Hagelstedt.

Istället för att söka projektpengar via länsstyrelsen blev man hänvisade att göra ansökan genom Europeiska socialfonden och EFS-rådet som nyligen öppnat ett kansli i Östersund.

- Vi hade klart med medfinansiering från både kommunen och arbetsförmedlingen och behövde bara lämna in intyg därifrån. Intygen dröjde och vi fick därefter besked om att vi inte skulle få några pengar.

Föreningen har nu sökt finansiellt stöd från bland annat Lions, Rotary och Allmänna Arvsfonden. En ansökan har också skickats till kommunstyrelsen gällande bidrag för 15 månader med sammanlagt 290 000 kronor. Det är ytterligare 100 000 kronor utöver vad som tidigare utlovats.

Ansökan från "Främja kvinnors företagande" gäller 630 000 kronor. Så mycket pengar får föreningen inte utan har uppmanats att sänka anspråket.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70