Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invånarna flyr från skalvområdet

Allt fler skalvoffer flyr från Port-au-Prince på fullpackade bussar och båtar, efter en vecka i dödens stad. Däremot är flyktvägen över havet till USA stängd för de drabbade.

Antalet växer för varje dag vad gäller folk som vill iväg. Ingen vill till Port-au-Prince. Det finns inget där. Ingen mat att köpa. Inga arbeten. Ingenting, förklarar busschauffören Michel Pierre-André för tidningen The Washington Post.

Hans fullpackade buss, med folk sittande till och med på paket, går till Jérémie, 20 mil väster om huvudstaden. Andra bussar går i skytteltrafik till exempelvis Les Cayes och Cap Haitien, tillräckligt långt bort för att ha klarat sig undan förödelsen.

Från kusten går dessutom lika överfulla småbåtar iväg med stadsbor på väg till landsbygden. Att fly till havs och stäva mot exempelvis USA är ingen idé, varnar samtidigt amerikanska myndigheter.

Från bussterminal nummer ett var samtidigt rörmokaren Marceson Romen på väg till sina föräldrars hemtrakter i Artibonite, norrut från huvudstaden, med en tvål i fickan, en resväska i handen och sina tre barn som han själv dragit ut ur ruinerna av sitt hus.

Jag trodde att jag en dag skulle åka hem som en rik man. I stället åker jag tillbaka med ingenting, berättar han för The New York Times.