Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressant studiebesök på vattenverket

LÄSARTEXT
Nästan åtta miljoner liter vatten levererar Hemab till hushåll och företag i Härnösand. Vattnet i våra ledningar är en färskvara och vårt viktigaste livsmedel. 24 000 härnösandsbor får varje dygn rent och fint vatten från kommunens vattenverk. Varje person använder ungefär 50 kubikmeter per år.

Vid ett studiebesök på vattenverket vid Säbråvägen på torsdagskvällen fick en grupp medlemmar i Familjens motorklubb (FMK), Hjärtlungföreningen och KA 5 kamratförening veta mer om hur vårt dricksvatten produceras och hur avloppsvattnet tas om hand i reningsverken.

Det var Per Olof (PO) Eriksson som informerade och guidade deltagarna runt i Vattenverket. P O berättade på ett intresseväckande och kunnigt sätt om hur råvatten från Öjesjön, Långsjön och Bondsjön  förvandlas till dricksvatten.

En del  hushåll utanför centralorten  får även vatten från borrade brunnar  i marken.  Vattnet som viksjöborna använder kommer från Mjällån.

 P O fick många frågor innan det var dags för en fikastund och efterföljande rundvandring.

- Vi har 211 kilometer vattenledningar,  sju vattenverk och 11 reservoarer i Härnösand, berättade P O. Nästan 250 kubikmeter vatten produceras per dygn.

Vattnet har många användningsområden. Sommaren i år blev en påminnelse om hur viktigt det är med tillgång på vatten. Sparsamhet anbefalldes och trots det sinade många brunnar.

Vatten är den viktigaste drycken och hur skönt är det inte att unna sig en lång, varm dusch. Tvätt- och diskmaskiner behöver också vatten för att fungera och blir gräsmattan brun vill vi också gärna vattna. Vårt vatten behövs till mycket.

Reningsprocessen är värd ett särskilt kapitel. För att klassas som livsmedel måste vattnet klara stränga gränsvärden som Livsmedelsverket har fastställt. Smaken är givetvis också mycket viktig.

P O berättade att vattenprover skickas varje vecka till Umeå för analys.

- Det är ett sätt att fortlöpande kontrollera att vårt vatten håller högsta möjliga kvalité, påpekar P O.Vårt kranvatten kostar omkring två öre per liter. Den summan kan jämföras med att flaskvatten som finns att köpa i butiken kostar minst omkring en tia per liter. Flaskvatten måste ju också transporteras.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel