Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internationellt besök på Gudmundrå skola

Gudmundråskolan har haft besök av elever och lärare från Kroatien, Spanien, Grekland och Portugal. Detta är en fortsättning på det internationella samarbete som bedrivits de senaste två åren kring entreprenörskap, kulturarv och digitalisering inom Erasmus+.

På söndagen anlände våra gäster och vi hade en gemensam kväll på skolan med biljard, just dance och mingel. Därefter åkte eleverna till var sin värdfamilj. På måndag hade vi skoldag med grupparbete för att visa vad vi gjort i våra hemländer kring temat turism och hantverk och eleverna bakade Swedish fika. På kvällen firade värdfamiljerna, Gudmundråskolans lärare och gäster en traditionsenlig midsommar på skolan med sill, ägg, lax, korv, köttbullar och marängtårta på ett dignande buffébord.

Självklart dansade vi runt midsommarstången för att lära dem om små grodor och prästens lilla kråka. På tisdag blev det en guidad busstur i Höga Kusten. Guiden Håkan Sjöberg berättade om Ådalens historia med Christoffer Kramm och sågindustrins utveckling, medan bussen tog oss runt i vår vackra kommun. Det blev stopp på Mondi som visade sin historia och en intressant vandring i PM6. Därefter gick bussen vidare till Hola museum där vi fick ta del av den läskiga berättelsen kring häxprocessen, vilket fascinerade många.

Vi besökte Jeltsje chokladfabrik vilket fick långa applåder för sitt konstverk och vilken smakupplevelse! Naturum hade en proffsig presentation kring världsarv i allmänhet och Höga kusten i synnerhet. På väg hem stannade vi till vid HK-bron där ett gruppfoto var ett måste och till sist avrundades turen vid monumentet i Lunde. Gästerna var mycket intresserade och ställde många frågor om allt, från landhöjningar till chokladtillverkning.Den fullspäckade dagen avslutades sedan på Ådalshallen med jacuzzi och semlor, det var ju ändå fettisdag! Under onsdagen strålade solen från en klarblå himmel och vi passade på att ha en gemensam friluftsdag för Gudmundrås elever och gäster. Gästerna provade för första gången i sitt liv på att åka skridskor, skidor och pimpla. Grillen var tänd och hamburgare och älgkött serverades. Självklart måste gästerna även få prova en skotertur och det tyckte de var helt magiskt.

På torsdag blev det skoldag med att bygga upp en guidad tur i höga kusten med hjälp av digitala verktyg samt trycka HK-bron på en goodiebag. Eleverna hade senare på kvällen en avskedsfest på Prestige. Det är så givande med dessa utbyten, eleverna och vi lärare får upplevelser, lärdomar och vänner för livet.

Carola Viksten

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel