Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intelligent och roligt

Teater Västernorrlands uppsättning "Färdknäpp" är en ganska ovanlig fågel i teatervärlden.

En väldigt rolig pjäs, nästan farsartat rolig. Men helt utan farsens mekaniskt flabbiga tomheter.

Undertecknad kunde konstatera att regissören Fransesca Quartey gjort ett mycket bra arbete med att överföra Willy Russels 30 år gamla engelska pjäs "One for the road" till en helt modern svensk tragokomisk berättelse om radhusnojor.

Publiken var också med hela tiden, skrattade ofta och mycket. Många skratt säger ibland mer än tusen ord i en recension.

"Färdknäpp" handlar om ett medelålders par i ett radhusområde. Huvudpersonen Daniel - njutningsfullt spelad av Ingmar Virta, han gillar den här rollen - har ångest inför sin 50-årsdag. Han spelar luftgitarr till Ulf Lundell ("Snön faller och vi med den") och vill kasta alla borgerliga värderingar och bara sticka från allt som binder honom.

Frun Pernilla (Gisela Nilsson) är snäll och välmenande och förstår ingenting av makens åldersnoja.

Grannarna Robert (Iso Porovic`) och Jenny (Lena Carlsson) kommer för att fira Daniel. Robert och Jenny har till fullo funnit sin plats i radhusområdet. De är snobbiga och vill vara fina i kanten. Jenny är en sådan människa som gryta för "boef bourgignon", inte "kalops".

Robert är en tönt. Iso Porovic` har förstås inga personliga likheter med sin rollfigur men firar fullständiga triumfer med Roberts alla tönterier. Scenen där han visar Daniel hur man "leker Skavlan" är sanslös.

Fransesca Quarteys översättning/modernisering är mycket bra. Regissören har knappast något emot artisten Peter Jöback utan använder just det namnet som en metafor för det som är väldigt bra, men samtidigt också väldigt ofarligt.

Det skevar bara på en punkt i nyöversättningen. I originalet handlar det om en 40-årskris. Här har skådespelarnas ålder flyttat krisen till 50 år. Men luftgitarr och "strunta i allt och ge sig ut på vägen" hör inte ihop med 50-årskriser. 50-åringar har heller inte barn som är så små att de behöver barnvakter.

I andra akten går pjäsen i våldsamt komedispinn när alla tappar sina masker.

Slutsekunderna, som inte ska avslöjas, understryker också vilken suverän översättning/modernisering som Fransesca Quartey gjort.

Nya teaterchefen Marie Feldtman har fått en bra start med roliga och samtidigt intelligenta Färdknäpp.

TEATER

Av Willy Russel

Regi: Fransesca Quartey

Scenografi/kostym: Kirsten Thomsen

Skådespelare: Gisela Nilsson, Ingmar Virta, Iso Porovic, Lena Carlsson

Tynderö bygdegård, torsdag kväll.