Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationssatsning i Örnsköldsvik – nyanlända får lära sig cykla: "Det är lite svårt"

Solen gassar i Stadsparken i Örnsköldsvik. Det spelas fotboll, tränas intervaller och några glada sommarfirare tar vara på ledigheten med att grilla. Men här pågår även hårdträning på cykel.

Det blir många varv i parken när Mångkulturellt centrum (MKC) anordnar cykelskola för nyanlända. De tre handledarna kämpar och peppar deltagarna i solskenet. Halla Seed, en av deltagarna på kursen, är optimistisk trots att det är kämpigt.

– Det är mycket svårt, jag ramlade tre gånger förra veckan. Men i dag är det bättre, inte perfekt, men bättre, säger hon.

Dagens lektion är den tredje av totalt fem, men då det första kurstillfället i slutet av juni var en teorilektion där trafikregler avhandlades, är dagens lektion det andra tillfället för praktisk cykling.

Fatima Mazari deltar också i kursen. När hon lärt sig cykla vill hon cykla och handla mat och kanske cykla till och från jobbet.

Vad är det svåraste med att lära sig att cykla?

– Att hålla balansen, det är lite svårt, säger Fatima Mazari.

Cykelkursen en del av Mångkulturellt centrums integrationsarbete och projektet sker i samarbete med Internationella Kvinnoförbundet. Utöver att deltagarna får lära sig att cykla syftar det också till att vara kontaktskapande.

– Det är många som kommer från utlandet som inte kan cykla. Min tanke är de ska få chansen att lära sig det nu när det är sommar. Både kvinnor och män är välkomna, men det är mest kvinnor som inte lärt sig att cykla, säger Phanarat Sirathip, handledare på MKC.