Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Inställda tåg och försenad jultrafik

Annons

En lokurspårning söder om Norrköping på söndagen kommer att skapa förseningar och inställda tåg för resenärerna inför, och kanske också under, julhelgen.

Ungefär vid 14.45 på söndagseftermiddagen spårade ett lok från Green Cargo ur mellan Norrköping och Linköping. Ett par timmars totalstopp i tågtrafiken följde för att räddningstjänsten arbetade vid locket, som läckte ut diesel.

Tiotusentals resenärer

Vid 17.12 öppnades dock det ena av de två spåren. Men ännu är det oklart när det andra spåret, som loket står intill, kan öppnas. Loket ska lyftas från platsen och spårskadorna efter olyckan ska repareras. Bland annat ska minst en växel ha blivit skadad.

Tobbe Lundell hävdar att han inte har någon exakt prognos på hur långt tid reparationerna kan ta. En underentreprenör som ska ansvara för att lyfta loket är på väg till olycksplatsen och ska sedan bedöma hur lång tid den operationen kan ta.

Samtidigt ska tiotusentals julfirare ta tåget till familj, släkt och vänner närmaste dagarna.

"Så illa det kan bli"

Under söndagskvällen ska Banverket diskutera med tågoperatörerna om hur de närmaste dagarnas trafik ska läggas upp.

TT: Det här kommer vid en maximalt dålig tidpunkt?

Enligt Ronny Hörstrand, på SJ:s pressjour, blev ett X 2000-tåg på väg till Malmö från Stockholm en timme och fyrtio minuter försenat i samband med olyckan. Under kvällen har sedan förseningarna legat på 10-30 minuter, när nu bara ett spår kan användas vid olycksplatsen.

Mer läsning

Annons