Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektioner inleds av kemvapenlager

Annons

FN:s vapeninspektörer väntas inleda granskningen av Syriens lager av kemvapen redan nästa vecka.

Uppgörelsen med den syriska regimen kommer samtidigt som FN:s säkerhetsråd slutförhandlar om en resolution.

FN-inspektörerna ska undersöka sju händelser där man misstänker angrepp med kemiska stridsmedel i Syrien. Inspektörerna väntas komma med en omfattande slutrapport i slutet av oktober.

Den avgörande frågan när FN:s antikemvapenorgan OPCW möttes i Haag i Nederländerna på fredagen rörde FN:s möjligheter att i realiteten kontrollera och förstöra Syriens lager av kemiska stridsmedel.

Enligt ett utkast till uppgörelse kan inspektörerna inleda arbetet redan på tisdag.

Beskeden från Haag kom efter högnivåsamtal mellan Ryssland och USA under den pågående generalförsamlingen i FN i New York. Huvudpersoner är USA:s utrikesminister John Kerry och ryske kollegan Sergej Lavrov som verkar ha hittat varandra.

Enligt en hemlig rysk-amerikansk granskning är en stor del av Syriens lager av kemiska stridsmedel inte apterade och kan därmed förstöras lättare, skriver tidningen Washington Post.

USA och Ryssland beräknar att hela Syriens arsenal av kemvapen skulle kunna oskadliggöras inom nio månader, och att de oapterade kemvapnen gör det mindre troligt att de skulle kunna gömmas eller hamna i händerna på terrororganisationer.

Uppgifter har betydelse för diskussionerna på fredagen i FN:s säkerhetsråd om en Syrienresolution.

FN:s säkerhetsråd och OPCW kommer att "reagera positivt" på överenskommelsen mellan USA och Ryssland, trodde den ryske utrikesministern Sergej Lavrov enligt Interfax.

Resolutionsförslaget som ska presenteras för säkerhetsrådet öppnar inte för ett agerande utifrån det sjunde kapitlet i FN:s stadgar, enligt Lavrov. Kapitel sju kan användas för att godkänna militära insatser.

Men han tillade att om någon av sidorna i konflikten använder kemiska vapen fattar säkerhetsrådet ett nytt beslut där en resolution utifrån kapitel sju inte utesluts.

Mer läsning

Annons