Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarvarning: "Overshoot Day redan 2 augusti i år – vi måste börja leva hållbarare och mer klimatsmart"

Redan 2 augusti tog världens förnybara resurser slut för i år, vilket är rekordtidigt. Det är en dag tidigare än år 2016 och hela 83 dagar tidigare jämfört med för 30 år sedan, 1987, då "Overshoot Day” inföll först 24 oktober.

Från och med 2 augusti lever vi över vår budget av världens tillgångar och tar av framtidens resurser. Med den förbrukningshastigheten vi har nu hinner inte jorden återskapa tillgångarna av de förnybara resurserna.

Vi producerar mer avfall än vad jorden kan ta hand om, vi sprider för mycket koldioxid, vi förbrukar för mycket vatten, fångar för mycket fisk, äter för mycket kött, bygger för mycket bostäder och förbrukar för mycket skog.

■■ LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet: "Inför en klimatskatt på flyget – det vore bra för Norrland och världen"

Såsom vi lever i dag skulle vi behöva 1,7 planeter för att kunna tillgodose den hastighet i vilken vi använder förnybara resurser. Den siffran gäller mänskligheten i stort. Störst fotavtryck har Australien med behov av 5,2 planeter. I Sverige ska vi inte känna oss särskilt nöjda, då vi lever som om vi hade 4,2 planeter att använda resurser av.

Våra resurser i Sverige tog slut redan den 29:e mars. Om man jämför det med hur mycket av ens ekonomiska resurser man använder så kan man tänka sig att vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 månadslöner eller om lönen skulle vara slut redan efter lite mer än sju dagar in i månaden.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sett på det viset är det lätt att se att vi behöver göra drastiska åtgärder snabbt. Eftersom vi inte kan skapa fler planeter att bo på så måste vi förändra sättet vi lever på. Det krävs politiska åtgärder – men även privatpersoner kan göra skillnad.

Som privatperson kan man övergå till helt växtbaserad kost, köpa närproducerat och oprocesserad mat, se till att vi bor i ett energieffektivt hem, minska matsvinnet och källsortera bättre, göra mer välplanerade bilresor (köra mindre bil) och göra färre flygresor.

Om vi kan flytta dagen för "Overshoot Day" tidigare varje år, är det fullt möjligt att nå ett 1:1 förhållande med jorden till år 2050. Om vi halverar vårt koldioxidutsläpp skulle vi flytta datumet 89 dagar, minskar vi matavfallet flyttar vi dagen 11 dagar till och övergår vi till mer vegetabilisk kost förbättrar vi datumet med ytterligare 31 dagar.

Det krävs dock förändring nu, vi kan inte vänta tills senare och se hur det går. Var och en av oss har ett ansvar för att framtidens människor ska få det bra. Vi måste ta vårt ansvar och börja leva mer hållbart.

Andreas Ekfrost

Fotnot: Vill du bidra till att flytta datumet åt rätt håll? Läs mer på: http://www.overshootday.org/take-action/movethedate-pledges

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel