Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarskribentens bästa råd: "Skippa kommunens dåliga elbilsladdare – ladda din elbil hemma"

Annons

Svar på ”Insändarskribent funderar kring gammal bil eller ny: "Elbil inget som lockar – än på ett tag” Ordet fritt 29 maj 2017.

Jag blir glad att signaturen ”Lennart A” är intresserad och har frågor om elbilar. Jag ska göra mitt bästa för att svara på dem. Om Lennart vill gå in lite mer på djupet rekommenderar jag att gå med i den oberoende gruppen ”Elbil Örnsköldsvik” på Facebook.

De första elbilarna fanns redan på 1880-talet. Det är dock nu på senare tid de har blivit riktigt bra. ”Lennart A” har helt rätt i att en bil inte slutar rulla för att man byter bort den. Om du säljer din elbil fortsätter den att göra nytta hos nästa ägare.

LÄS OCKSÅ: "Alltid bättre inte släppa ut avgaser, redaktören – därför är elbilen bästa alternativet"

Du påstår att det inte finns de elbilstyper som vi behöver, jag undrar vilka det är? Det finns sjusitsiga elektriska SUV:ar med dragkrok, men de är mycket dyra. Som tur är går priset på elbilsbatterier kraftigt ner, de har blivit 80 procent billigare de sex senaste åren.

”Lennart A” undrar också hur länge han måste använda en elbil innan det bär sig miljömässigt. Tack vare tyska testorganisationen TÜV har vi pålitliga siffror.

LÄS OCKSÅ: Fossilfritt Sverige: "Olika biodrivmedel är bra komplement till varandra"

Deras undersökning jämför en bensinbil med en elbil, som förutom drivlinorna i övrigt är exakt identiska. Svaret på frågan enligt den undersökningen är 2 900 mil. Så mycket måste man köra med en elbil för att spara in tillverkningen av densamma. Allt därefter är ren vinst för miljön i jämförelse med en bil med förbränningsmotor.

Ny teknik är viktig för att öka säkerheten och minska trafikolyckorna på våra vägar. Det räddar inte bara liv, det sparar även på miljön. Skippa Örnsköldsviks kommuns dåliga elbilsladdare och ladda hemma istället för mindre än två kronor per mil.

Johannes Brorsson

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel