Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarkritik: "Misstänkliggör inte Elvy Söderström och Sekab – miljardsatsning för framtiden som kan ge många jobb"

Svar på ”Jagar Söderström nya miljarder till industriprojekt i Norrland?”, ledare 18 mars.

ÖA:s ledare är sedan flera år en väldigt trist och tråkig läsning där varje uns av framtidstro helt saknas. Lördagens ledare är inget undantag.

Ett sammelsurium av misstänkliggöranden på socialdemokraterna, Elvy Söderström, Botniabanan, Sekab och Per Carstedt kryddas med att dödförklara planerna på ett bioraffinaderi. Det är inte så konstigt att tidningen får allt färre läsare.

För ledarskribentens information bör nämnas att det tillverkades etanol i massafabriken Köpmanholmen för drygt 110 år sedan. Under andra världskriget tillverkades en lång rad kemikalier i Örnsköldsvik, baserade på skogsråvara. Produkter som slogs ut på grund av att oljan blev väldigt billig.

■■ För fler insändare, klicka här.

Resultatet av detta ser vi runt om i världen. Forskare har konstaterat att vi snart har lika mycket plast som fisk i världshaven.

Det som händer i Örnsköldsvik just nu är att tio miljoner kronor satsas i en förstudie som förhoppningsvis resulterar i ett bioraffinaderi, där en rad miljövänliga produkter kan utvinnas ur skogsråvaran.

Finland har redan bioraffinaderier och leder förstudien tillsammans med Processum och forskare vid Umeå universitet med flera.

Det kan leda till en mångmiljardsatsning i ett riktigt stort bioraffinaderi i Örnsköldsvik och lyfta kunnandet om cellulosan till en ny nivå, samtidigt som det ger bygden ett stort antal nya arbetstillfällen.

Jag hoppas att eldsjälarna i projektet inte låter sig störas av en ledarsida som det finns allt mindre anledning att följa.

Sven Lindblom

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Svar Direkt:

Att någon som likt Sven Lindblom utfört beställningsuppdrag åt Socialdemokraterna i Örnsköldsvik, i ett desperat försök att försvara Sekab-affärerna, inte gillar fri liberal opinionsbildning är fullt förståeligt. Motsatsen vore anmärkningsvärd.

Den här typen av kritisk tas som intäkt för ett väl utfört arbete. Ledarsidans uppgift är inte att agera underdånig hejarklack åt vare sig Elvy Söderström eller Per Carstedt – eller diverse särintressen som Lindblom för tillfället vill understödja. Jag noterar också att Sekabs aktier nu är nersatta till ett värde av noll.

Tomas Izaias Englund

Politisk redaktör för Örnsköldsviks Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel