Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

YA-jobben förbättrar chanserna för unga i Härnösand

Annons

För att fler unga ska komma i arbete krävs att arbetsmarknadens olika aktörer samarbetar. Därför är det glädjande att regeringens samtal med arbetsmarknadens parter resulterat i att Alliansen nu kan presentera förslag på yrkesintroduktionsanställningar för unga; YA-jobb. En anställningsform som kombinerar arbete med studier och som kommer att underlätta för unga i Härnösand att få det där viktiga första jobbet – i en tid då arbetslivserfarenhet i mångt blivit nyckeln till jobb.

Parterna tecknar yrkesintroduktionsavtalen branschvis och detta har redan gjorts på flera områden, exempelvis inom industrin, handeln och vård- och omsorgen. Avtalen avser anställningar på 6-12 månader för unga under 25 år som saknar arbetslivserfarenhet och en del av tiden används till utbildning och handledning. Full lön enligt kollektivavtal utgår för den del som utgörs av arbete. För att säkra fler YA-jobb är det nu viktigt att fler parter tecknar avtal. Därför föreslås en lönesubvention motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften för unga samt ett handledarstöd på 2500 kr per månad för att uppmuntra till detta. En anställning som idag kostar 21 000 kr för arbetsgivarna kommer i och med förslaget kosta under 9 000 kr. EU-kommissionen har prövat förslagen om lönesubventioner och handledarstöd mot EU:s statsstödsregler och stöder dem – förslagen kan därför läggas på riksdagens bord i budgeten för 2014 och träda i kraft i januari nästa år.

Att bygga upp ett system för yrkesintroduktion tar tid – men på sikt uppskattas det leda till 30 000 anställningar per år. Medan det största oppositionspartiet i riksdagen med kirurgisk precision riktar sina skattehöjningar mot ungdomarna och försvårar för jobb, bland annat genom fördubblade arbetsgivaravgifter för just unga, tar alliansregeringen i och med detta tillsammans med parterna ansvar för att Härnösands unga får större möjligheter att skaffa sig viktig arbetslivserfarenhet och etablera sig på arbetsmarknaden.

Anders Gäfvert (M)

oppositionsråd i Härnösands kommun

Elisabeth Svantesson (M)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons