Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst behövs kyrkan – den ha massor av viktiga uppgifter

Annons

I EN INTERVJU med mig i Örnsköldsviks Allehanda finns en olycklig formulering om kyrkan som jag gärna vill förklara och som insändarskribenten TL reagerat på. För mig som är uppvuxen i Högbyn har kyrkan alltid spelat en viktig roll i min uppväxt. Jag gick i söndagsskola i Elimkyrkan, juniorgruppen i EFS i Ovansjö, konfirmerades i svenska kyrkan i Arnäs, ja listan kan göras lång över mina aktiviteter i kyrkliga sammanhang.

Jag har hela mitt liv beskrivit detta engagemang som viktigt eftersom det gett mig både gemenskap, massor med trevliga upplevelser och nyttig kunskap. Idag i vuxen ålder så finns mittengagemang först och främst i min egen församling i Bygdeå iRobertsfors kommun. För mig är svenska kyrkan en del av mitt kulturarv som jag är noga med att be-vara och utveckla.

JAG VET AV MIN UPPVÄXT att kyrkan spelar en dominerande roll tillsammans med hockeyn i Örnsköldsviks kommun. Vad jag kunde känna under min uppväxt var att för alla de som inte var intresserade av endast kyrkoaktiviteter eller hockey så fanns inte samma utbud. Det är ofta baksidan av att några intressen blir dominerande på en ort.

Vad jag därför ville uttrycka var att det är viktigt att också tänka på alla som inte har dessa två intressen. Att det finns ridsport för tjejerna i kommunen (det är mest tjejer som rider), att det finns konstaktiviteter, att musiken får ett utrymme och att annan idrott än hockey kan få ta plats. Detta för att göra kommunen så attraktiv som möjligt.

Jag vill att kommunen skallvända den negativa befolkningsutvecklingen som är i dag. Därför tror jag att det är bra att försöka intervjua utflyttade Ö-viksbor om vad som behövs för att vända trenden.

Vi kan ha en del nyttiga synpunkter om vår gamla hembygd som vi gärna bidrar med. En viktigd el för framtiden handlar om hur vi skall kunna skapa attraktiva livsmiljöer för framtidens familjer. Det vi vet är att för många är fritidsintresset är mycket viktigt i våra liv och då behövs variation.
VAD GÄLLER KYRKANS ROLL i framtiden så anser jag att det finns massor med viktiga uppgifter för alla kyrkor i en tid när våra livsmönster blir alltmer stressande och där många grupper hamnar utanför samhällsgemenskapen.


För mig är kyrkorummet (var det nu än är) ett ställe för eftertanke, reflektion och stillhet. Det är också till kyrkan som vi ofta vänder oss när vi har det svårt i olika tider av våra liv eller vid olika högtider.
Därför behövs ett engagemang från många medborgare om vi vill att kyrkorna skall ha denna funktion även i framtiden.MAUD OLOFSSON
PARTILEDARE C

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons